Блог

Храни богати на калций

Храни богати на калций

Калцият е минерал, един от най-полезните и от съществено значение за хората, освен за костите, за метаболизма на тялото, връзките между нервите, работата на сърцето, както и движението на мускулите. Основната функция на калция е като един от нужните минерали на мускулите, основните складирания са в костите и зъбите, Така че ще трябва да се задоволява нуждата от дневната потребност на калций с богати на този минерал храни.

 

 

В нашето тяло, количеството на калция е много повече в сравнение с други минерали. От всичкия калций, който е в човешкото тяло, 99% от него е наличен в костите и зъбите, които са твърда тъкан, а останалите 1% са вътре в меките тъкани и кръвта.

 

 

Богати на калций храни

 

Бадеми: Бадемите са често използвани като храни за закуска и са пълни с витамин Е. В допълнение, бадемите съдържат и 70-80 мг калций.

 

Банани: Бананите са плодове, които вече са ни познати, тъй като са в почти всички населени места по магазините и пазарите. Бананите са богати на минерали като магнезий, фосфор, желязо и калций.

 

Броколи и спанак: Кой би си помислил, че тези зеленчуци също съдържат високо съдържание на калций и могат да бъдат използвани, за да се посрещнат калциевите нужди.

 

Кисело мляко: Киселото мляко е млякото, което се прави чрез ферментация на бактерии.Кисело мляко може да бъде направена от всеки вид мляко, включително и от соя – соево мляко. Но повечето от киселите млека се правят от краве мляко. Киселото мляко е също от храните с високо съдържание на калций.

 

Соята: Знаете ли, че, соята също съдържа калций, който е с доста високо съдържание. В една чаша соеви зърна се намират 261 мг калций. Соевото мляко също е добър източник на калций.

 

Бял боб: Белият фасул е с относително високо съдържание на калций, в 100 г бял боб се съдържат 442 мг калций. Като цяло, бял боб има съдържание на калций 175 мг / порция.

 

Репички: Репичките съдържат калций, който е доста, около 25 мг / на 100 г. Яденето на зеленчукова супа, смесена с репички в допълнение задоволява потребностите и на витамин А и освен ползата от него може да се използва като един от начините да се посрещнат калциевите нужди.

 

Сусам: Той има високо съдържание на калций. В 28 г сусам се съдържат 280 мг калций, сумата е почти равна на количеството на калций в 1 чаша мляко.

 

Соево мляко: В допълнение към соя, соево мляко също е богата на калций, който е около 300 мг калций, ако се представя без да се смесва с храната.

 

Сирене: То е храна от мляко и има почти същото хранително съдържание като протеини, витамини, минерали, калций, фосфор, мазнини и холестерол. Но не забравяйте, че млякото също ще доведе до нарушения на здравето, ако се консумира в големи количества.

 

Тофу: То е храна, направена от ферментирали соеви зърна.  Поради високото съдържание на калций, тофу се препоръчва като хранителен заместител на млякото.

 

Кале:  Той е зеленчук, който принадлежи към видовете зеле. Във всяка една чаша зеле се съдържа 90 мг калций. С други думи 3,5 чаши кале ще бъдат по-полезни, отколкото 1 чаша мляко.

 

Киноа: Киноа е от псевдо зърнените култури, които са били основната храна за индианското общество в Андите, Южна Америка. Киноа се нарича псевдо зърнена култура, тъй като не се произвежда от семена на зърнени култури. Листата може да се ядат като спанака. Семената на киноа са идеален източник за храна, тъй като съдържа въглехидрати и протеини. Ако са варени 1 чаша киноа осигурява 60-100 мг калций.

 

Сушени плодове: Сушените плодове могат да отговарят на нуждите на калций, от които тялото се нуждае. Сушените плодове предлагат 135 мг калций за 5 вида сухи плодове.

 

Портокали: Те могат да се намерят в повечето части на света. Освен със наличието на витамин С в тях портокалите имат и калций от 60 мг на 100 г.

 

Овесена каша: Овесена каша е храна, която е добра за сърцето, богата на фибри и въглехидрати. Тя съдържа също калций, който в една чаша от нея е 105 мг.

 

Свързани статии:

Здравословните ползи на сусама и сусамовия тахан

9 забележителни ползи от сиренето

4 причини да отстраните млякото от диетата си

Копърът има неизброимо много ползи за здравето

Соевите напитки - гарант за женското здраве

13 причини, заради които трябва да се яде спанак

Пролетно здраве - ползите от копривата, спанака, дивия чесън и киселеца

 

Автор: lechitel.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Проучване установява, че жабуренето с олио може да лекува лош дъх

Проучване установява, че жабуренето с олио може да лекува лош дъх

Следваща статия
Яйцата от пасищно отглеждани кокошки са един от най-богатите източници на биоактивни хранителни вещества

Яйцата от пасищно отглеждани кокошки са един от най-богатите източници на биоактивни хранителни вещества

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар