Блог

Здравословните ползи на сусама и сусамовия тахан

Здравословните ползи на сусама и сусамовия тахан

Сусамът е едногодишно тревисто растение от семейство Сусамови. Има 12 вида сусам. Родина на сусама е Африка. Отглежда се в Северна Африка, Средиземноморието и др.; най-много в Индия, Китай, Пакистан. Днес в Южна България – Хасково, Харманли и Ивайловград, успяват да сложат отново сусамовия тахан и тахан халвата върху трапезата на българина.
 

 

През втората половина на миналия век отглеждането на сусам, производството и консумацията на сусамов тахан остават заключени само в един район на Южна България – Хасковския, с основни центрове Харманли и Ивайловград.
 

 

Какво се съдържа в сусама?

Сусамът е изключително богат на магнезий, мед и калций – само четвърт чаша (36 гр) сусам на ден ни доставя 75 % от дневната нужда от мед, 35 % от дневната нужда от калций и 32 % – магнезий, 29 % – желязо, 18 % – цинк. 

 

Сусамът е изключително богат на антиоксиданти, дължащи се най-вече на уникалния фитоестроген сесамин, който също има противоракови способности.
 

 

За кого е полезен сусамът?

Сусамът е изключително полезвен за хора, страдащи от остеопороза, анемия, със сърдечно-съдови проблеми;  всички бременни и кърмещи жени, жени в менопаузата. Сусамът оказва благотворно влияние на косата, ноктите, костите, подобрява зрението и слуха, подходяща храна за спортисти, ученици и студенти, хора със силно активно ежедневие, подложени на стрес .
 

 

Сусамов тахан

Признат е от народната медицина като елексир за стомашно-чревния тракт. Приеман сутрин на гладно, по 2-3 супени лъжици е отлично средство за профилактика при язва и гастрит.
 

 

Поради голямото си съдържание на калций, сусамовия тахан се препоръчва за заздравяване на костно-мускулната система. Особено подходящ е за приемане от деца – за укрепване на организма, както и за жени в напреднала възраст – срещу остеопроза.
 

 

Отлична закуска за хора от всякакви възрасти. Приема се като се разбърка с равни части мед, за предпочитане сутрин.


 

Лечебните свойства на сусамовия тахан

Сусамовият тахан допълва енергията на бъбреците, която повлиява качеството на костната тъкан, също образуването на кръвта (при анемия), повишава количеството и качеството на спермата (безплодие при мъжете), повлиява качеството на косата-нейния растеж, също повлиява слуха.
 

 

Сусамовият тахан е изключително полезен при профилактика и лечение на запека, също при суха кашлица.
 

 

Сусамът трябва да бъде ежедневно допълнение към храната при жените в менопаузата – при горещи вълни, изпотяване, безсъние, сърцебиене, слабост.
 

 

Сусамът е препоръчителен и при жени с преждевременна и силна менструация, при хора с надмерно изпотяване, хиперактивност, склонност към повишено кръвно налягане, сърдечни заболявания, мозъчни проблеми.
 

 

Външно сусамовото масло се използва при болки в ушите, кожни изгаряния, като се нанася с памуче. При повишена температура помага за снижаването й като се маже кожата със сусамово масло.
 

 

Сусамовият тахан увеличава продължителността на живота!

 

Свързани статии:

Таханът може да спаси живота ви

Що е то сусамова сол и какви здравословни тайни крие?

7 суперхрани, които помагат в борбата с анемията

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Топ причини да заобичате нар

Топ причини да заобичате нар

Следваща статия
Конопеното масло се грижи за здравето, може да помогне дори при рак

Конопеното масло се грижи за здравето, може да помогне дори при рак

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар