Блог

До края на десетилетието – една трета от света ще е с късогледство

До края на десетилетието – една трета от света ще е с късогледство

Тревожни резултати показва едно ново изследване – една трета от населението на света ще бъде късогледо до края на десетилетието. Статистическите данни сочат, че миопията, както още е известно заболяването, е по-често срещано при хора от бялата раса в сравнение с черната. Смята се, че белите имат генетична предразположеност към късогледство. Различни теории твърдят, че миопията е свързана с висок умствен капацитет и по-силно проявена интелигентност. Едни специалисти твърдят, че късогледството и високият IQ се причиняват от един и същи ген, но всъщност доказателства по този въпрос липсват. Според другата теория, натоварването на зрителния апарат от хора, които прекарват повече време в четене, води до тази рефрактерна аномалия.

 

Около 40 на сто от европейците и американците носят очила. Заболяването се лекува най-често с очила, контактни лещи и с операция. С очила и контактни лещи зрението почти винаги се регулира. Рискът от развитие на глаукома и/или катаракта при хората, които страдат от късогледство, е по-голям.

 

А това, че хората прекарват по-голяма част от времето си в затворени пространства, е друга причина за развитие на миопия. Според едно друго изследване ДНК-то също влияе на зрението. В Източна Азия късогледството пък се свърза с нивото на образование. Интересно и тревожно е, че в Китай почти 90% тийнейджърите и младите хора днес са късогледи в сравнение с 10-20% преди 60 години. Това учените обясняват с 15-те часа седмично в писане на домашни. Германски учени пък са стигнали до извода, че студентите, които прекарват повече време над учебниците, по-често страдат от късогледство в сравнение със своите колеги, които пропускат лекции и не учат толкова усърдно.

 

Ето защо, за да се предпазят децата от това заболяване, трябва да бъдат насърчавани да играят навън. Това съветват експертите. В най-тежката си форма заболяването може да доведе до слепота. В страните с интензивен режим на образование случаите на късогледство са повече.

 

Изследване направено на китайските деца в Сидни и Сингапур е установило, че тези, които живеят в Австралия, имат по-малко очни проблеми. Случаите на миопия след китайчетата в Сидни са 3% в сравнение с 29% в Сингапур. В Австралия децата прекарват 13 часа седмично навън, докато в Сингапур те са навън само около 3 часа.

 

Офталмолозите съветват децата под 6-годишна възраст да прекарват поне 10 часа седмично на открито, за да се предпазят от миопия. Всъщност правилното редуване на сън – бодро състояние през деня, двигателна активност, максималното пребиваване на чист въздух, балансирана храна, системно закаляване – това е комплексът от необходимите условия за правилната организация на дневния режим.

 

Заниманията със спорт са много полезни за децата. Те укрепват организма като цяло и активират функциите му, но и повишават работоспособността на мускулите на очите. Бягането, плуването, ските въздействат на кръвообращението и мускулната система на очите.

 

Свързани статии:

Д-р Анна Петкова: един на всеки шест българина е късоглед

Как да пазим очите си от компютъра

Поправете лошото зрение естествено, с тези съвети

 

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Кората на банана – неочаквано полезна

Кората на банана – неочаквано полезна

Следваща статия
Изцеление с тоник от ябълков сироп

Изцеление с тоник от ябълков сироп

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар