Елдата е популярно допълнение към много диети, тъй като тя може да осигури много ползи за вас:
9 ползи за здравето на елда:
1. Един добър източник на висококачествени, лесно смилаеми протеини. Това я прави отличен заместител на месото.
2. Високо ниво на рутин се извлича от листата за направа на лекарство за лечение на високо кръвно налягане.
3. Някои данни сочат, че може дори да помогне за предотвратяване на диабет тип 2 и инсулт.
4. Тя е с високо съдържание на фибри и магнезий, което е чудесно за мускулите и костите.
5. Елда расте толкова бързо, че тя обикновено не изисква много пестициди или други химикали, за да се развива добре.
6. Тя е без глутен и поради това е чудесна за тези, които са на глутен чувствителни диети.
7. Елда може да бъде полезна при загуба на тегло, тъй като има по-малко калории в сравнение с пшеницата.
8. С високо съдържание на неразтворими фибри, тя може да помогне за предотвратяване на камъни в жлъчката.
9. Поради високото си съдържание на витамин B комплекс, елда често се препоръчва за тези, които страдат от чернодробни заболявания.
Какво може да се приготвя с елда?
Много неща. От мюсли, до супи и кифли! Вегетарианците и веганите обожават тази съставка, но ползите от нея не са ограничени само до постни диети. Ето няколко рецепти за закуска, с които да започнете. Проучванията показват, че редовни, пълнозърнести закуски намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.
Здравословна, пълнозърнеста закуска (започнете подготовката вечерта и се насладете на прясна, уникална и здравословна закуска)
Съставки:
- 3/4 чаша мляко;
- 2 супени лъжици семена Чиа;
- 1/4 чаша сурова елда, булгур, накиснати във вода за една нощ;
- 1 узрял голям банан (половината пюре, половината нарязан);
- 1/4 чаена лъжичка канела и ванилия екстракт.
Начин на приготвяне:
1. В купа разбърквате заедно Чиа семената, банана, канелата и ванилията. Оставяте сместа непокрита в хладилника за една нощ. Накиснете елдата в отделна купа, просто покрита с вода.
2. На сутринта изплакнете елдата със студена вода. Добавете я към сместа от чиа и разбъркайте добре. Може да добавите плодове или кисело мляко.
Здравословни палачинки (сухите съставки могат да бъдат комбинирани в по-големи количества, за да се направи суха смес, която да съхранявате за по-нататъшна употреба.)
Съставки:
- 3 супени лъжици масло, разтопено;
- 1 чаша суроватка;
- 1 яйце;
- 6 супени лъжици бяло брашно и 6 брашно от елда;
- 1 чаена лъжичка захар;
- 1/2 чаена лъжичка сол;
- 1 чаена лъжичка сода за хляб.
Начин на приготвяне:
1. В средно голяма купа, разбийте заедно първите три съставки.
2. В друга купа смесете двата вида брашно, захар, сол и сода за хляб. Изсипете сухите съставки в сместа с яйцето и разбъркайте добре.
3. Загрейте тигана на средно-горещо. Изсипете сместа. Обърнете палачинката след като на върха се формират мехурчета.
Свързани статии:
Подсилете си нервите с елда (Подбрани рецепти)
Стопете излишните килограми с гречка
Варивата - безценните зрънца на трапезата
Черните храни спасяват бъбреците
Автор: biopogled.com
Коментари