Блог

Подсилете си нервите с елда (Подбрани рецепти)

Подсилете си нервите с елда (Подбрани рецепти)

Когато  чуете думата елда (Fagopyrum esculentum), несъзнателно си мислите за зрънце. Това растение не е житна култура и има роднинска връзка с ревена и с киселеца. Елдата идва от Източна Азия, където е била позната отпреди 6 000 г. и едва през Средновековието е станала позната в Европа. Елдата е много важна за нашето балансирано хранене.

 

Тя е особено непретенциозна при отглеждането й.  Вирее върху пясъчни почви и в по-пусти места. Растението е едногодишно, а плодчетата му са от 4 до 6 мм орехчета, които в своята форма наподобяват на букови семки. Плодчетата са богати на растителни протеини,  а концентрацията на фосфор, желязо, мед, калций, както и на витамини е средно висока. Елдата е безглутенова храна и е препоръчителна за страдащите от цьолиакия. Който има чувствителен стомах , може спокойно да  включи тази псевдожитна храна в диетичното си хранене,  съветва австрийският билкар-свещеник Бенедикт* на своя блог blog.kräuterpfarrer.at.
 

 

Най-големите производители (Топ 5) на елда са Русия, Китай, Украйна, Франция и Полша.
 

 

Рецепта 1: Подсилване на нервите с елда
 

Хора, които страдат изтощени нерви, имат големи умствени натоварвания,  могат да я използват, без да се колебаят. Прави се каша  от грубо смляно пълнозърнестно брашно от елда, която се сварява в прясно мляко. Оставя се да стои покрита и преди да я хапнем,  подслаждаме я с мед.
 

 

Рецепта 2: Чай от стрък от елда
 

По време на цъфтежа на елдата откъснете стръковете й и ги изсушете. От тази дрога се вземат 2 чаени лъжички и се заливат с 250 мл. вряща вода. Кисне 15 мин. и се прецежда. Пие се 2 пъти дневно. Запарката е добра за поддържаща терапия при сърбеж, при пуритус  (много силен сърбеж) и екземи.
 

 

Рецепта 3: Срещу високото кръвно и втвърдяване на артериите
 

С напредването на възрастта  се появяват оплаквания като високо кръвно и втвърдяване на артериите, които трябва да се вземат насериозно. Ястия като яйца, сирене, шушулкови плодове и всички видове меса трябва да се заменят с храни, които съдържат елда, а също да се ограничи  солта и оцета. Препоръчва се суровоядство,  пресните салати, които се подправят с лимон, суроватка или растително олио.

 

 

Свързани статии:

При високо кръвно и нерви пийте заместител на кафето

Черен кимион: Тайната на това лечебно чудо

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
svoizbor.com
Предишна статия
Мотивацията, вярата в себе си и действията

Мотивацията, вярата в себе си и действията

Следваща статия
Време е за подсилване на имунната система

Време е за подсилване на имунната система

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар