Блог

Язва на стомаха – как да избегнем влошаване през пролетта?

Язва на стомаха – как да избегнем влошаване през пролетта?

Има няколко причини, поради които язвата може да се изостри. Една от основните е лошата храна. През пролетта дейността на стомашно-чревния тракт намалява и се променя киселинността на стомашния сок. През този период е характерна липсата на витамини, по-специално на витамини B и С. Именно тези витамини са необходими за естественото обновяване на стомашната лигавица.
 

 

Как да избегнем влошаване?

 

За тези, които страдат от язвена болест са характерни чести промени в настроението, депресия и меланхолия. Обикновено хората с язва са много тревожни и мнителни. Според специалисти това може да се предизвика от тютюнопушене, прием на алкохол и нестероидни противовъзпалителни средства, аспирин и хормони. Всички тези неща са постоянен дразнител на лигавицата.
 

 

Най-важно за превенция срещу язва е правилната диета. В пролетния период е необходимо да се изключи приема на пикантни, кисели и мазни храни, както и кафе, безалкохолни напитки, пресен хляб, сладкиши и цитрусови плодове. Много от хората страдащи от язва погрешно смятат, че постенето е добро за тях. Това не е вярно! Постенето води до дразнене и възпаление на лигавицата. Когато страдате от язва избягвайте всички екзотични храни и строги диети за отслабване.
 

 

През пролетния период е добре да спазвате режим на хранене. Хранете се 4-5 пъти на ден с малки порции, за предпочитане в точно определено време. Наблегнете на консумацията на зърнени храни, картофено пюре, варени и печени храни.

 

Свързани статии:

Живовляк спасява от гастрит и язва

Кестени – против тумори, склероза и язва

Пет народни рецепти, чрез които ще успокоим язвата

Диета и рецепти на природолечителя Петър Димков за справяне с всички видове стомашни неразположения като гастрит и язва

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Как и защо трябва да използвате елда в диетата си

Как и защо трябва да използвате елда в диетата си

Следваща статия
Начини да подобрите състоянието си при хипотония

Начини да подобрите състоянието си при хипотония

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар