Има няколко причини, поради които язвата може да се изостри. Една от основните е лошата храна. През пролетта дейността на стомашно-чревния тракт намалява и се променя киселинността на стомашния сок. През този период е характерна липсата на витамини, по-специално на витамини B и С. Именно тези витамини са необходими за естественото обновяване на стомашната лигавица.
Как да избегнем влошаване?
За тези, които страдат от язвена болест са характерни чести промени в настроението, депресия и меланхолия. Обикновено хората с язва са много тревожни и мнителни. Според специалисти това може да се предизвика от тютюнопушене, прием на алкохол и нестероидни противовъзпалителни средства, аспирин и хормони. Всички тези неща са постоянен дразнител на лигавицата.
Най-важно за превенция срещу язва е правилната диета. В пролетния период е необходимо да се изключи приема на пикантни, кисели и мазни храни, както и кафе, безалкохолни напитки, пресен хляб, сладкиши и цитрусови плодове. Много от хората страдащи от язва погрешно смятат, че постенето е добро за тях. Това не е вярно! Постенето води до дразнене и възпаление на лигавицата. Когато страдате от язва избягвайте всички екзотични храни и строги диети за отслабване.
През пролетния период е добре да спазвате режим на хранене. Хранете се 4-5 пъти на ден с малки порции, за предпочитане в точно определено време. Наблегнете на консумацията на зърнени храни, картофено пюре, варени и печени храни.
Свързани статии:
Живовляк спасява от гастрит и язва
Кестени – против тумори, склероза и язва
Пет народни рецепти, чрез които ще успокоим язвата
Автор: zdravnitza.com
Коментари