Блог

Соев лецитин – отровата, която ни дебне в сладките индустриални храни

Соев лецитин – отровата, която ни дебне в сладките индустриални храни

Ако си направите труда да прочетете ситните текстове по етикетите на всички сладки шоколадови индустриални храни, които купувате от супермаркета, ще забележите, че те всички до една съдържат соев лецитин. Соята е полезно растение, но прекалената консумация на нейните производни продукти може сериозно да застраши здравето ни.

 

Опасният соев лецитин е емулгираща субстанция, която се извлича от растенията и дори естествено се синтезира в тялото. Използва се в много продукти и е предназначен да задържи водата и мазнините смесени като по този начин им удължава срока на годност. Например, в сладките изделия не позволява разделянето на какаовото масло и шоколада. Екстрахира се натурални източници като соя, яйца, мляко, морски дарове, рапица, памук, слънчоглед. Опасният соев лецитин е открит в началото на 19 век от френския учен Морис Гоблей. Първоначално продуктът се е считал за отпадък и се е изхвърлял, но след това са открити хиляди начини да се използва в хранително-вкусовата промишленост.

 

Причините опасният соев лецитин да се избягва са много. Почти цялата соя на пазара е ГМО, а учените са доказали, че ГМО може да е потенциална заплаха за човешкото здраве. ГМО соя съдържа високи нива на токсини, които са в резултат на хилядите биохимикали на растенията и от които са наблюдавани токсични реакции при лабораторни изследвания с животни.
Ограничението на консумация на соев лецитин се налага и поради това, че соята съдържа изофлавоноиди, които представляват фитоестрогени или наподобяват хормоните във вашето тяло, които водят до хормонален дисбаланс. Соята освен това потиска работата на щитовидната жлеза и съдържа токсини и оестрогени, които могат да разстроят женския менструален цикъл, да снижат нивата на тестостерон и да предизвикат различни неприятни болести.

 

Прекалената консумация на соев лецитин също така може да блокира абсорбцията на важни минерали като калции, желязо, магнезии, мед, цинк.

 

Така че, въздържайте се от прекалена консумация на шоколади, шоколадови вафли, бисквити и пасти, които със сигурност са пълни със соев лецитин.

 

Свързани статии:

Причини да се избягва консумацията на соя

Соевите напитки - гарант за женското здраве

Варивата - безценните зрънца на трапезата

 

Автор: lechitel.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Топ 6 храни и напитки, които естествено ще почистят бъбреците

Топ 6 храни и напитки, които естествено ще почистят бъбреците

Следваща статия
Как и защо трябва да използвате елда в диетата си

Как и защо трябва да използвате елда в диетата си

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар