Блог

Как да си набавим „майката на всички антиоксиданти” за дълъг живот

Как да си набавим „майката на всички антиоксиданти” за дълъг живот

Всички сме чували за антиоксидантите, но честта да носи названието „майката на всички антиоксиданти” се пада на глутатиона. Той присъства в почти всички живи клетки и без него те не могат да оцелеят. Учените смятат, че в този главен антиоксидант на тялото се крие тайната за предотвратяване на рак , сърдечни заболявания, стареене и неврологични проблеми. В катедрата по биохимия на университета на Луисвил първи предполагат, че недостигът на глутатион може би е биохимичната причина за процеса на стареене. Изследователите демонстрират, че нивата на глутатион спадат с възрастта в редица организми, включително при комарите, мишките и хората. Те твърдят, че възстановяването на концентрациите на глутатион в тъканите на нива като тези при по-младите организми може да доведе до удължаване продължителността на живота.

 

Глутатионът е мощен детоксикатор и имуностимулант и е от решаващо значение за здравослвния начин на живот. Въпреки, че тялото само произвежда глутатион, лошото качество на храната , замърсяването, токсични среди, стрес, инфекции и радиация изчерпват запасите от него. (Научете Как лесно да се предпазим от радиационно облъчване при изследвания)

 

Глутатионът е комбинация от три градивни елементи на протеин или аминокиселини - цистеин, глицин и глутамин. Той съдържа серни химически групи, които улавят всякакви вредители като свободни радикали и токсини и ги извеждат от тялото. Любопитно е , че в края на този процес, с помощта на други антиоксиданти като витамини, глутатионът се рециклира!

 

Ето няколко съвета как да увеличим нивото на глутатион в тялото си:

 

1 . Консумирайте храни богати на сяра . Основните от тях в диетата са чесън , лук и кръстоцветни зеленчуци (зеле, броколи, брюкселско зеле и карфиол) Други полезни храни са куркумата, авокадото и боровинките.

 

Още полезна информация:
Куркума – суперхраната, която топи мазнините и ни прави по-здрави
Авокадото – супер храна на 8000 години

 

2 . Опитайте биоактивен суроватъчен протеин, който се произвежда от млечната суроватка при получаване на сирене. Това е чудесен източник на цистеин и градивните елементи за синтез на глутатион. Изберете непастьоризирано и не-промишлено произведено мляко, което не съдържа пестициди, хормони или антибиотици . Това е гаранция, че структурата на протеина в натуралното мляко не е нарушена и той ще бъде биоактивен. Може да го намерите и като хранителна добавка.

 

3 . Практикувайте поне 30 минути на ден енергични аеробни упражнения като ходене или джогинг или спортни игри. Силовите упражнения в продължение на 20 минути 3 пъти седмично също са полезни. Полезни съвети ще намерите в Митове за фитнеса - как наистина може да влезем във форма.

 

Разбира се, предлага се глутатион под формата на таблетки, но научните изследвания са противоречиви относно ефикасността им, защото тялото бързо смила протеините. Други добавки също подпомагат производството на основния антиоксидант в тялото:

 

4 . N - ацетил - цистеин. Този антиоксидант е използван в продължение на години за лечение на астма и белодробни заболявания, за отхрачване и за лечение на хора с чернодробни проблеми от предозиране с лекарства.

 

5 . Алфа липоева киселина. Тя участва в производството на енергия в клетките, в контрола на кръвната захар , здравето на мозъка и за детоксикация.



6 . Метилиращи елементи като фолиева киселина и витамини B6 и B12 . Те са може би най-критични за производството и рециклирането на глутатион в тялото.

 

8 . Фамилията от антиоксиданти като селен и витамини С и Е работят заедно, за да рециклират глутатиона.

 

9 . Белият трън (силимарин) отдавна се използва за здравето на черния дроб и помага за усилване на нивата на глутатион.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Диабетът заплашва лекари и бармани

Диабетът заплашва лекари и бармани

Следваща статия
Жените по-често страдат от болестта на Мениер

Жените по-често страдат от болестта на Мениер

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар