Блог

200 000 атаки за всяка клетка в секунда! Запознайте се със свободните радикали!

Слушаме как антиоксидантите са супер полезни и как трябва да намерим начини да ги приемаме навсякъде и по всяко време. Но какво означава "антиоксидант"? Или може би по-добрият въпрос е: защо са толкова лоши оксидантите?

 

Оксидантите са нормални странични продукти от редовния метаболизъм. При дишането 2 % от неусвоеният кислород се трансформира в свободни радикали. Докато се разграждат хранителни вещества в клетките за енергия  (дори и в момента), произвеждаме оксиданти. След  прекъсване на връзките на сложните съединения, оксидантите остават с един свободен (несвързан) електрон, който има отрицателен заряд. Това е причината те да се наричат "свободни радикали”.

 

Тялото ни е щастливо, когато тези негативни заряди намерят и се свържат с положителни такива за неутрална връзка. В някои случаи обаче, свободните радикали не се свързват и отрицателният заряд започва да  „блуждае” точно като досадния сваляч на купон. Именно този свободен електрон нанася вреди в организма! Всяка секунда всяка клетка в тялото посреща около 200 000 атаки от свободни радикали!

 

Част от тези атаки имат цел. Един от начините имунната система да се бори с нашествениците и да се отървава от увредените тъкани е да се произвеждат свободни радикали, които са силно разрушителни. Но когато са прекалено много, високо реактивните образувания могат да повредят и здравите части на тялото. Ако свободните радикали са в контакт с нашето ДНК, те могат да го увредят,  дори да причинят мутации, които водят до рак. Свободните радикали са виновници и за сърдечно-съдови заболявания, инсулт, артрит, алкохолно чернодробно увреждане и процесите на стареене.

 

За щастие тялото има вградена защитна система от антиоксиданти - молекули, които улавят и неутрализират оксидантите и често ги превръщат в безвредни кислород и вода. Примери за антиоксиданти са специфични ензими в клетките , както и витамин Е, бета-каротин , витамин С - всички тези молекули и редица други имат способността да поглъщат свободните радикали.

 

Когато имате хронично заболяване като диабет или тялото страда  вследствие на травма (нараняване, износване от пренатоварване), имунната система се активира и оксидантите се увеличават като част от лечебния процес.  Физическото натоварване и спортът,  пушенето на цигари, консумацията на алкохол, също са примери за стрес, който повишава оборотите на имунната система . (Само една цигара доставя 100 трилиона свободни радикали в организма!) Йонизиращо лъчение от елетроника, UV радиация и обработени пържени храни са също силни източници на свободни радикали. (Ненаситените мастни киселини,  особено при термична обработка, са по-нестабилни и по-податливи на окисление и разпад, което води до образуването на свободни радикали!)

 

Голямото количество свободни радикали не могат да се неотрализират  и те продължават да се „реят” и да увреждат каквото им падне по пътя. Ето защо държим да имаме постоянно в организма много антиоксиданти! Два основни принципа за снабдяване със защитниците от свободните радикали са: ( 1 ) Хранете се с „дъгата” ( или консумирайтте много ярко оцветени плодове и зеленчуци) и ( 2 ) Гответе с подправки - риган, карамфил, куркума, кориандър, канела , джинджифил, копър, и други.  И помнете основното – Избягвайте да стресирате организма психически и физически!

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://reserveage.com/blog/tag/free-radicals/, http://www.dixieproduceinc.com/, Igor Dutina, ISTVAN BANYAI
Предишна статия

Метаболитен синдром – организмът алармира!

Следваща статия

Столът – моя враг

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар