Блог

Столът – моя враг

Дори да тичате всяка сутрин и да сте редовни във фитнеса, ако прекарвате по-голямата си част от деня седнали в офиса, то много вероятно усещате болка във врата или в гърба.

 

В момента, в който човек седне зад бюро започва голямото бездействие на гръбначния стълб и на целия раменен пояс. Гръбнакът се държи от мускулен корсет, който е в постоянно статично напрежение по 8 часа. В края на работния ден се движим трудно, а вратът е скован. Усещането не преминава и след като станем от сън. След това се явява болка. А в по-късен етап тя става постоянна – мускулатурата се изморява и изпада в спазъм! Започват проблеми по цялата верига, често обобщени като „офис синдром”. Това е съвременно професионално заболяване на разботещите на бюро. Първо се схваща вратът, после и гърбът. Ако не обърнем внимание, са явява и болка. По късно тя плъзва към рамото и обхваща ръката, а пръстите изтръпват – вече сигнал за притиснат нерв във врата!

 

Обездвижването рано или късно води до притискане и на ишиасния нерв, до болки в кръста и слабост в крайниците. Често се развива дискова херния - прищипване на хрущялния диск между два прешлена -  и то без човек да е имал никакво физическо натоварване. За износването на дисковете, освен възрастта, основна причина играе неправилната стойка на работното място – неудобен стол и неудобна височина на монитора, например. В допълнение, при неправилна поза на главата или на тялото,  мускулите постоянно „дърпат” костта и организмът започва да трупа костно вещество, с цел да „заздрави” участъка. Появяват се костни израстъци – шипове, които притискат съседни съдове и нерви. Медицинското название на симптомите на „офис синдрома” е спондилоза.

 

Последиците от обездвижването и неправилната стойка са силно неприятни, напълно предвидими, но не и апокалиптични! Леки промени на работното място и в ежедневната рутина могат значително да облекчат „офис синдрома”:

-       Правете си кратки редовни почивки на работното място

-       Правете леки упражнения за по няколко минути – разтягане на ръцете, кръгови движения с врата, навеждане

-       Постарайте се да си намерите удобен стол

-       Стойте изправени на стола, без да навеждате главата надолу

-       Регулирайте си височината на монитора

-       Организиарйте си бюрото, за да ви е наистина удобно

-       Тренирайте мускулатурата

 

При тежки състояния като остра или постоянна болка, изтърпване на крайници и др., се обърнете към вашия личен лекар за консултация с невролог или ортопед. Могат да ви препоръчат физиотерапевтични процедури (покриват се от здравната каса), които облекчават състоянието.

 

Дегенеративните последици от така наречиния офис синдром са необратими и трудно лечими, затова побързайте да си създадете комфорт зад бюрото и да си осигурите движение на работното място!

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://nnm.me/blogs/shivadance777/sootnosheniya-mezhdu-nashim-stroeniem-harakterom-i-boleznyami-2/
Предишна статия

200 000 атаки за всяка клетка в секунда! Запознайте се със свободните радикали!

Следваща статия

Кажи ми колко пикаеш, за да ти кажа дали са ти здрави бъбреците

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар