Блог

6 хобита, които ще ви направят по-умни

6 хобита, които ще ви направят по-умни

Всеки има някакво хоби или занимание, което прави с радост в свободното си време. Някои обичат да плуват, други да играят на шах, а трети предпочитат да изгледат някой хубав стойностен филм. Чудили ли сте с обаче понякога как тези дейности се отразяват на мозъка и паметта в дългосрочен план? Е, добрата новина е, че вече не е необходимо да гледате на хобито като средство за успокоение след дългия работен ден, изпълнен със стрес, а като на дейност, която има цел и ползи. Ето 6 хобита, които гарантирано ще ви направят по-умни, ако разбира се ги практикувате достатъчно дълго време:


 

1. Научете нов чужд език


 

Харесвате ли чуждите езици, държави и култури? Ако това е така, трябва да знаете, че можете да следвате спокойно тази своя страст като в допълнение разширите лингвистичните си способности. Знаете, че колкото по-рано започнете да учите език, толкова по-лесно ще ви се отдаде. Можете обаче да имате многобройни ползи дори да започнете по-късно.


 

Ученето на език ще развие остротата на ума ви и ще ви помогне да разрешавате сложните задачи, без значение от тяхното естество, с по-голяма лекота. С времето ще усетите благоприятното въздействие за мозъка си и дори ще започнете понякога да мислите на чужд език! Когато това стане значи сте постигнали целта си.


 

2. Играйте видеоигри


 

Важно е да отбележим, че това не важи за деца и тийнейджъри. Игрите, които те играят, в повечето случаи са изпълнени с насилие и нямат особено благоприятно въздействие. Има обаче много други видове игри. Играта на видеоигри подпомага координацията между ръцете и очите, което ще ви помогне в извършването на различни фини моторни дейности.


 

В същото време игрите подпомагат процеса на взимане на решение в критични ситуации – т.е. впоследствие в ситуации от реалния свят ще сте по-подготвени, ако се налага да взимате спешни драстични мерки по даден належащ въпрос. Това обаче важи най-вече за игри, създадени да тренират мозъка ви.


 

3. Занимавайте се с логически игри и гатанки


 

Харесва ли ви да решавате кръстословици или да играете судоку? Ако е така е добре да знаете, че научни изследвания са доказали, че тези дейности намаляват риска от развиване на деменция с 60 %. В същото време заниманията с логически игри подобряват значително паметта, което ще ви е от полза с напредването на възрастта.


 

В интернет има безброй програми, игри и дейности за трениране на ума. Ако ги комбинирате със здравословен начин на живот и храни, които подпомагат мозъчната функция, ще имате остър като бръснач ум и ще решавате проблемите с лекота.


 

4. Редете пъзели


 

Всеки обича да реди пъзели, дори понякога намирането на някое парче да е доста изнервящо. Пъзелите стимулират мозъчната дейност и имат положителен ефект над интелекта. Те донякъде отразяват реалността и решаването на проблемите от ежедневието – със сигурност ви се е случвало да се чудите дълго време къде е „парчето от пъзела“ в дадена житейска ситуация. Превърнете реденето на пъзели в свое хоби и със сигурност умът ви ще се запази свеж до дълбока старост.


 

5. Четете книги


 

Четенето е прекрасно хоби. По света са издадени милиони книги и човек не може да прочете дори 1 % от тях през целия си живот. Книгите ни предлагат чудесен начин да опознаем света без дори да мърдаме от фотьойла. Четенето поддържа ума ви фокусиран и в допълнение подобрява значително речника ви.


 

6. Научете се да свирите на музикален инструмент


 

Хората, които могат да свирят винаги са смятани за надарени и интелигентни. Както и ученето на език, свиренето също е добре да се овладее в по-ранна възраст – милиони хора по света обаче се научават да свирят на различни инструменти и като възрастни. Добрата новина е, че има немалко инструменти, които могат да се овладеят сравнително лесно.


 


 

Източник: lifespan.com


 

Още:


 

Как да развием заложбите в мозъка си, да увеличим интелигентността си и да отключим потенциала си


 

Как ежедневно да подобряваме здравето си чрез ПЛАЦЕБО


 

6 промени на съзнанието, които всеки един човек изпитва в момента – да, това важи и за вас


 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
weert.gezien.nl
Предишна статия
Доц. Веселка Дулева: храната на бременните определя до голяма степен здравето на бебето

Доц. Веселка Дулева: храната на бременните определя до голяма степен здравето на бебето

Следваща статия
Фармацевтичната компания Sanofi откри нов вид инсулин за лечение на диабет

Фармацевтичната компания Sanofi откри нов вид инсулин за лечение на диабет

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар