Блог

Как ежедневно да подобряваме здравето си чрез ПЛАЦЕБО

Как ежедневно да подобряваме здравето си чрез ПЛАЦЕБО

Плацебо ефектът е сред най-странните проявления на човешката физиология и психология. В нашия блог постоянно цитираме здравни изследвания с участието на плацебо групи с наппълно безвредни „хапчета” ( със захар или сол, например). Преведено от латински placebo означава „Аз ще се моля”. Какво е представлява този ефект и как може да ни помогне в ежедневието?

 


Повечето от нас знаят едно-две неща за плацебо - може да се излекуваме от болести, ако вярваме, че го правим. За всички е ясно, че мозъкът има невероятни възможности, но механизмът на това самолечение все още не е напълно обяснен. Смята се, че плацебо работи в около 30 процента от пациентите и ефектът е използван от лекарите в продължение на векове. Често това е единственото нещо, което те могат да предложат освен внимание и подкрепа. Някои изследователи смятат, че плацебо просто предизвиква психологична реакция, но тя може да доведе и до физически отговор и промяна.

 

5 прости тибетски упражнения за отслабване и подмладяване

 

Ето няколко примера за забележителния начин, по който работи плацебо ефектът:

 

Депресията несъмнено е съвременен бич и през последните години лекарите предписват лекарства срещу състоянието като захарни бонбони. Това е така, защото медикаментите привидно работят. Редица престижни изследвания обаче доказват, че плацебо лечението с абсолютно безвредни или „фалшиви” лекарства върши същата работа без страничните ефекти. Това е обещаваща новина за тези, които страдат от психически заболявания, тъй като по същество доказва, че редица състояния са обратими със силата на внушението.


Биполярно разстройство – нещо повече от лош ден и труден характер

 

Плацебо пиянство. Този ефект се среща повече при жените, които вярват, че могат по-лесно да се напият от мъжете. При изследване с хора, които вярвали, че пият коктейл с водка ( а всъщност в чашата имало само тоник и лайм) се установило, че те проявяват симптоми на пиянство и резултатите им от IQ тестове значително спадат.


Химията на махмурлука

 

Плацебо зависи от средата, в която живеете. Развитите нации, които са склонни да се грижат повече за здравето си и проявяват повече симптоми на хипохондрия реагират повече на плацебо лечение. (нищо чудно при тази бомбандировка от реклами за медикаменти). Американците реагират по-силно на плацебо инжекции, а европейците на хапчета. Друго изследване с плацебо лекарства, използвани в опити за лечение на язва, установило, че медикаментите работят по-добре в Германия, отколкото в Бразилия. Оказва се, че културните фактори са мощни в оформянето на нашите надежди, страхове и очаквания по начин, който е от значение за проявата на плацебо ефекта.


Ами ако съм болен от... хипохондрия!?

 

Цветът на хапчето има значение. Форма и цвят силно действат на подсъзнателно ниво при хората. Оказва се, че убеждението дали дадено лекарство е ефективно се влияе от неговия цвят. Изследователите са открили, че жълтите плацебо хапчета са най-ефективни при лечение на депресия, докато червените хапчета засилват бдителността на пациентите. Зелените хапчета помагат за облекчаване на тревожност, а белите хапчета успокояват стомашни проблеми като язви. Колкото повече плацебо хапчета се взимат на ден, толкова по-силен е ефектът от тях – „четири пъти на ден” е по-добре от „два пъти на ден”. Таблетките, които имат "марка" върху тях, имат по-голям ефект от тези без надпис.

 

В медицината са известни случаи за успешно прилагане дори на плацебо операции, за да се премахне страданието на болния. Проучване от 2010 в САЩ установява, че в 56 % от случаите лекарите са предписвали съзнателно плацебо лечение на пациента.

 

Как може да се възползвате от плацебо ефекта в ежедневието:


 


 


 

  1. Може да се чувствате бодри. В интересен експеримент студенти били свързвани към машини за отчитане на мозъчната дейност по време на сън. След това половината от тях били заблуждавани, че апаратурата е отчела по-дълбок и пълноценен сън. Тази група с плацебо съня изкарала по-добри резултати на тестовете на следващия ден. Какво може да направите вие? Сутрин си кажете, че сте отпочинали вместо да се вайкате колко сте уморени – това може да направи деня ви по-продуктивен! Излъжете себе си без да участвате в плацебо експеримент, в които друг ще ви излъже.

  2. Може да подобрите физическото си състояние без усилени тренировки. В плацебо експеримент на камериерки в хотел им било обяснено колко натоварване получават от работата си и колко калории горят. За два месеца жените свалили по близо 2 килограма и кръвното им налягане се нормализирало без да посещават допълнително фитнес. Какво може да направите вие? Направете списък със всички дейности, които ви карат да сте активни през деня – чистене на къщата, игра с децата, разходка на кучето и т.н. Фокусирането върху тях като нещо полезно ще намали нуждата от посещение на спортната зала.

  3. Може да се чувствате щастливи. Оптимизмът е в корените на плацебо ефекта –практикувайте го, вместо да се концентрирате върху негативите. Една техника, която може да ви помогне: Създаване на оптимистичен колаж. Съберете снимките, които ви дават нещо, което да очаквате с нетърпение (като мечтана ваканция). Дръжте ги в близост до огледалото в банята или като компютърен screen saver, за да ги виждате по няколко пъти на ден.

И накрая – следете съветите на Doctiming за лесни и ефективни начини за превенция на заболяванията.


 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
sunshineandadaisy.blogspot.com
Предишна статия
Изградиха нов пикочен мехур на мъж в столична болница

Изградиха нов пикочен мехур на мъж в столична болница

Следваща статия
Липата може да замести парацетамола и част от козметиката (рецепти от природата)

Липата може да замести парацетамола и част от козметиката (рецепти от природата)

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар