Блог

Доц. Веселка Дулева: храната на бременните определя до голяма степен здравето на бебето

Доц. Веселка Дулева: храната на бременните определя до голяма степен здравето на бебето

Всички бременни жени да се изследват за витамин D – това настояват неонатолозите, които установяват, че при голяма част от преждевременно родените бебета нивото на витамин D е изключително ниско. Пълноценното хранене на бременните предотвратява много заболявания при детето – смятат педиатрите. Поради тази причина все повече болници започват да включват диетолози към женската консултация на бременни.


 

Учени и лекари постигнаха консенсус – освен гените, храненето на майката също „програмира“ бъдещото развитие на детето. Бременни с наднормено тегло предават по-висок риск от затлъстяване на детето. Той е висок и при недохранени майки – бебето още в утробата се програмира да съхранява цялата налична енергия. Недостигът на фолиева киселина и витамин В12 пък променят действието на ключови гени. Съществен е приемът и на месо.


 

Доц. Д-р Веселка Дулева, национален консултант по хранене: – Месото е качествен белтък, от една страна, и качествен източник на желязо, тъй като в този период майката има нужда от повишени потребности на желязо.


 

Недостатъчно количество на витамин D, който е важен имуномодулатор, пък се свърза с преждевременно раждане. И неонатолозите подготвят препоръки.


 

Проф. Д-р Боряна Слънчева, национален консултант по неонатология: – Трябва да се включи изследване на нивото на витамин D в последните три месеца на бременността. През зимните месеци пък е задължително да се взима витамин D като профилактична мярка.


 

В 50 % от случаите забавеното вътреутробно развитие на бебето е свързано с неподходяща диета на майката. Затова в Първа АГ болница включват и диетолог към женските консултации.


 

Доц. Иван Костов – директор на І АГ болница “Св. София” пред БНТ: – Например в пъти е увеличен броят на мъртвите раждания при жени с наднормено тегло въпреки увеличението на количеството извършени цезарови сечения.


 

Неонатолозите препоръчват също пробиотици, храни богати на омега-3-мастни киселини, цинк и селен.


 

Още:


 

Учените потвърдиха: куркумата е по-ефективна от поне 14 лекарства – вижте кои са те (номер 4 е тотална изненада)


 

38 храни, които ще балансират хормоните ви и ще направят кожата ви перфектна


 

7 признака за липса на витамин D в тялото


 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
babyshoparabia.wordpress.com
Предишна статия
Най-добрите 5 напитки за стопяване на ненужни килограми

Най-добрите 5 напитки за стопяване на ненужни килограми

Следваща статия
6 хобита, които ще ви направят по-умни

6 хобита, които ще ви направят по-умни

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар