Блог

Учените потвърдиха: куркумата е по-ефективна от поне 14 лекарства – вижте кои са те (номер 4 е тотална изненада)

Учените потвърдиха: куркумата е по-ефективна от поне 14 лекарства – вижте кои са те (номер 4 е тотална изненада)

Куркумата е едно от най-изследваните растения в наши дни. Медицинските качества на съставките й (най-вече куркумин) са обект на над 5600 изследвания, публикувани в различни научни медии. Предвид огромния брой проучвания на тази изумителна подправка е нормално да бъдат открити нейни свойства, които превъзхождат определени лекарства. Вижте кои точно са те:


 

Аторвастатин (лекарство от групата на статините за регулиране на холестерола) – Изследване от 2008 г., публикувано в „Журнал на лекарствата“ в САЩ, доказва, че определени вещества в куркумата, влияят по-добре от аторвастатин на ендотелната дисфункиця – която е основният виновник за атеросклероза.


 

Кортикостероиди (лекарство за стероидни хормони) – През 1999 г. е проведено проучване, публикувано в медицинско списание за фитотерапия, което открива, че основният полифенол в куркумата (оранжево оцветения пигмент куркумин) се справя значително по-добре от стероидите с хроничния увеит и други възпаленията на очите. Други изследвания доказват, че куркумата помага по-добре от лекарствата при белодробни възпаления.


 

Прозак (антидепресант) – Изследване от 2011 г. открива, че куркуминът превъзхожда прозак при справяне с депресията.


 

Аспирин (разрежда кръвта) – Изследване, проведено в Германия през 1986 г., доказва, че куркуминът има по-добри антитромбоцитни свойства от аспирина. Това означава, че куркумата може да е много полезна за пациенти, предразположени към съдови тромбози и изискващи терапия против артрит.


 

Противовъзпалителни лекарства: Изследване от 2004 г. открива, че куркуминът е ефективна алтернатива на лекарствата аспирин, ибупорфен, диклофенак, тамоксифен и др. заради своите противовъзпалителни и антипролиферативни свойства срещу раковите клетки.


 

Оксалиплатин (лекарство, използвано при химиотерапия) – Изследване, публикувано през 2007 г. в сп. „Международен журнал за рак“, доказва, че куркумата е по-добро антипролиферативно средство в колоректални клетъчни линии от оксалиплатин.


 

Метформин (лекарство за диабет) – През 2009 г. в сп. „Общество за биохимични и биофизични изследвания“ са публикувани резултати от проучване, което доказва, че куркуминът е изключително полезен за лечение на диабет. Причината е, че куркумата активира ензимът АМПК (който увеличава поглъщането на глюкоза) и потиска глюконеогенната експресия на гените (потискаща производството на глюкоза в черния дроб) в хепатомните клетки.


 

Ако статията ви харесва – споделете я. Така можете да помогнете на близките и приятелите си.


 

Вижте още:

Куркума – суперхраната, която топи мазнините и ни прави по-здрави

Как да си отгледаме здравословен джинджифил у дома

Японска техника за по-тънка талия и изправяне на гръбначния стълб


 

Източник: bodymindsoulspirit.com

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
foodtofitness.com
Предишна статия
Проф. Алексей Сувернев: раковите клетки умират при 42.5 градуса по Целзий

Проф. Алексей Сувернев: раковите клетки умират при 42.5 градуса по Целзий

Следваща статия
Електронното здравеопазване ще глътне поне още 10 млн. лева

Електронното здравеопазване ще глътне поне още 10 млн. лева

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар