Блог

4 богати на ензими храни, които могат значително да подобрят храносмилането

4 богати на ензими храни, които могат значително да подобрят храносмилането

Ензимите са много деликатни хранителни вещества, които са отговорни за провеждането на почти всички метаболитни функции. Ние имаме около 3000 уникални ензими в телата си, които участват в над 7000 ензимни реакции. Казано по-просто, без ензими ние ще спрем да функционираме.

 

За съжаление, средният хранителен режим е почти напълно лишен от ензими. Преработените и готвени храни често унищожават напълно съдържанието на ензими, оставяйки телата ни гладуващи за този хранителен елемент, който е ключов компонент за изхранването ни. Ако имате някакви здравословни оплаквания, най-вероятно бихте могли да използвате повече ензими в диетата си, а тези 4 ще покрият това изискване до голяма степен.

 

Папая

 

Плодът папая е богат източник на протеолитични ензими като папаин, които могат значително да подпомогнат процеса на храносмилането. Папаинът се счита за един от най-ефективните ензими в разграждането на месо и други протеини, и работи чрез разкъсване на пептидните връзки на сложните протеини, разграждайки ги в индивидуалните им аминокиселини, за да могат да бъдат готови за нас в растежа и възстановяването на тялото.

 

Тъй като папаята е богата на естествени захари, добра идея е да се яде самостоятелно (не с тежки, животински протеини), за предпочитане 15-30 минути преди хранене.

 

Ананас

 

Бромелаинът е сложна смес от вещества, които могат да бъдат извлечени от стъблото и ядрото на ананаса. Сред десетки известни компоненти, съществуващи в този суров екстракт, най-добре проучените компоненти са разграждащите протеин ензими, наречени цистеинпротеинази. Тези ензими не са ограничени само до храносмилателни ползи; както показват изследванията, те също помагат с прекомерно възпаление, прекомерно съсирване на кръвта, както и някои видове туморни растежи.

 

Тъй като ананасът е богат на естествени захари, добра идея е да се яде самостоятелно, за предпочитане 15-30 минути преди хранене.

 

Пчелен прашец

 

Пчелният прашец е често считан за една от най-пълноценните храни в природата. Той съдържа почти всички хранителни вещества, които се изискват от хората и има широк спектър от полезни ензими, включително амилаза, каталаза, козимаса, цитохром, дехидрогеназа, диафораза, диастаза, пектаза и фосфатаза. Пчелният прашец може да се консумира самостоятелно или в миксове с ядки, овесени ядки, закуски и шейкове суперхрани.

 

Пчелният прашец може да предизвика алергични реакции, така че имайте това предвид, когато го опитвате за първи път.

 

Ферментирали зеленчуци

 

Процесът на ферментация, използван за направата на кисело зеле и кимчи е разработен преди векове като средство за запазване на зеленчуци за консумация през зимните месеци. Казва се, че Римската армия е пътувала с барели кисело зеле, използвайки го, за да предотвратят чревни инфекции сред войниците по време на дълги екскурзии.

 

Ферментиралите зеленчуци са отличен хранителен източник на много хранителни вещества, включително и ЖИВИ ензими (при условие че не са били пастьоризирани по никакъв начин). Тези живи ензими са придружени от полезни пробиотици, което прави изключителна комбинация за ефективен храносмилателен процес.

 

Ферментиралите зеленчуци могат да се ядат сами по себе си, но също са чудесни и като гарнитура с всяко хранене. Всъщност, ако искате да подобрите смилането на всяко хранене, задължително трябва да помислите за гарнитура от ферментирали зеленчуци.

 

Други богати на ензими храни, които можете да обмислите включват пъпеши, манго, киви, грозде, авокадо, суров мед, кефир, сок от пшенична трева и кокосова вода. Разбира се, ензимите са само една част от ефективната храносмилателна система.
 

 

Свързани статии:

Няколко добри причини да си хапваме ананас

Как да храносмелим Коледа

4 прости навици по време на хранене, които могат да подобрят храносмилането

 

Автор: biopogled.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Пастата – за и против елегантната линия

Пастата – за и против елегантната линия

Следваща статия
Още 6 месеца хартиени болнични

Още 6 месеца хартиени болнични

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар