Блог

Още 6 месеца хартиени болнични

Още 6 месеца хартиени болнични

Лекарите могат да издават болнични листове и на хартия в следващите шест месеца, ако не успеят да въведат програмата за електронно подаване. Това съобщи Даниела Асенова от Националния осигурителен институт (НОИ) по повод информацията, че лекари не могат да издават болнични листове заради проблем със системата с електронните болнични.
 

 

Тя поясни, че за да издават болничните листове на хартия, медиците трябва също да се снабдят суникални номера, такива, каквито са и случаите, когато се издават болничните листове чрез специалните програмни продукти.  Асенова подчерта, че занапред няма да може да се издават болнични листове със старите бланки.
 

 

"Всички лекари, които нямат възможност да ползват този софтуер, който е представен от НОИ или специален софтуер, разработен от специалните софтуерни фирми, които го подготвят, трябва да отидат в териториалните поделения на НОИ и да подадат едно искане за издаване на уникални номера на болничните листове, но на хартиен носител. Лекарите, които имат затруднение с въвеждането на програмата за електронно подаване на болнични, могат да ползват помощ от експертите от НОИ", поясни Даниела Асенова.
 

 

На страницата на НОИ има специална рубрика "Електронен регистър на болничните листове", където са описани всички програмни продукти, като са предоставени указания и разяснения. От своя страна, столични лекари сигнализираха, че сървърът на НОИ не работи и те не могат да изпратят там електронните болнични листове. Сроковете за изплащане на болничните обезщетения се скюсяват 3 пъти и достигат до 5 работни дни след въвеждането на електронния обмен на данни.

 

Свързани статии:

Превеждат болничните до 5 дни

Личните лекари ще изпращат болничните и по електронен път

Делят пациентите на сини, зелени и червени

 

Автор: ehograf.info

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
4 богати на ензими храни, които могат значително да подобрят храносмилането

4 богати на ензими храни, които могат значително да подобрят храносмилането

Следваща статия
Лечебна супа от чесън, 100 пъти по-мощна от антибиотици

Лечебна супа от чесън, 100 пъти по-мощна от антибиотици

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар