Блог

Превеждат болничните до 5 дни

Превеждат болничните до 5 дни

Осигурителният институт ще изплаща по-бързо болничните. Парите ще получаваме до 5 работни дни от подаването на документите в института. Това ще стане след 1 януари, когато болничните ще се подават по електронен път. Жълтата хартиена бланка, позната на всички, след няколко дни ще отиде в историята. От 1 януари информацията от нея ще се подава по електронен път директно от лекарите към НОИ. От 2016 г. електронно ще се подават и документите, които работодателите изготвят към болничния.

 

 

Крайната цел е информацията да пристига и да се обработва в НОИ по-бързо, за да може и хората да получават парите си по-бързо.

 

 

Повечето лекари вече са се снабдили с уникални номера на болничните листове, необходими за издаването им в електронен вариант. Ако заради технически причини не успеят своевременно да изпратят болничния в НОИ, ще имат 7 дни да го направят. За лекарите, които работят в места без интернет, е въведен 6-месечен преходен период, в който ще могат да подават информацията на хартия.

 

 

Електронното подаване на информацията ще намали риска от допускане на грешки, заради които сега НОИ връща болничния, а това пък забавя изплащането на парите. От 2016 г. по електронен път ще се подават и всички документи за майчинство. С цел последващ контрол, работодателите ще трябва да съхраняват за срок от 3 години всеки болничен.

 

Свързани статии:

Личните лекари ще изпращат болничните и по електронен път

Д-р Евгени Тасовски: Поне 60 генерични лекарства изчезват от пазара

Делят пациентите на сини, зелени и червени

 

Автор: ehograf.info

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Българите - средна ръка пиячи в Европа

Българите - средна ръка пиячи в Европа

Следваща статия
Куркумата е също толкова ефективна за лечение на болести като 14 конвенционални лекарства

Куркумата е също толкова ефективна за лечение на болести като 14 конвенционални лекарства

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар