Блог

Личните лекари ще изпращат болничните и по електронен път

Личните лекари ще изпращат болничните и по електронен път

От Националния осигурителен институт са готови със специализиран софтуер, по който личните лекари директно ще изпращат документите към тях. По този начин обезщетенията няма да се бавят, увериха от НОИ. Новата наредба предстои да бъде одобрена и от Министерския съвет и да влезе в сила от първи януари 2015-та.


 

Служители от някои фирми ходят всеки месец по няколко пъти до НОИ, за да завеждат болнични листове. Дори изготвят график с дати и часове за посещенията си. Зоя Войнска, служител в такава фирма признава, че електронният болничен ще ги облекчи, но частично.


 

Зоя Войнска – счетоводител: “Ние все пак ще си ходим до НОИ както се случва с големите фирми дори по два пъти в месеца и ще се редим на опашките за да даваме приложение номер 15, което е задължително и трябва да придружава болничния лист.” От НОИ обясниха, че ще работят и приложението да стане електронно.


 

Андриана Печева – гл. юрисконсулт в НОИ пред БНТ: “Според ИТ специалистите и експертите просто трябва да завърши единият проект за да започне другият, не става едновременно, две дини под една мишница не бива.”


 

От следващата година болничните ще пристигат в НОИ от джипита-та през специален софтуер. Лекарите ще издават на пациента копие от листа, за да бъде представено на работодателя. Така ще се спестят и грешките, заради които се бавят обезщетенията.


 

Андриана Печева – гл. юрисконсулт в НОИ: “При попълване на ръка на болничните се допускат много грешки като се започне от три имена, егн и се стигне до диагнози и поради тази причина нашите колеги, които обработват болничните, са длъжни да върнат листа до работодателя той пък до служителя и от там до лекаря, който да го поправи.”


 

За лекарите, които нямат интернет, ще има 6-месечен гратисен период, през който те ще могат да носят болничните в НОИ на хартиен вариант.


 

Още:


 

Как домашният любимец помага на здравето ви


 

Хормонът лептин потиска апетита - вижте как да засилите производството му


 

Учените потвърдиха: куркумата е по-ефективна от поне 14 лекарства – вижте кои са те (номер 4 е тотална изненада)

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://www.crestbd.ca/
Предишна статия
Лютите чушки помагат за отлично здраве

Лютите чушки помагат за отлично здраве

Следваща статия
Изградиха нов пикочен мехур на мъж в столична болница

Изградиха нов пикочен мехур на мъж в столична болница

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар