Блог

Пастата – за и против елегантната линия

Пастата – за и против елегантната линия

Някои изследвания твърдят, че пастата е вредна и води до затлъстяване и депресия, а други са на противоположното мнение. Всъщност органичните макаронени изделия са богати на комплексни въглехидрати, в тях също така има и протеини, калций, фосфор, калий, витамини от група В и РР. Друг техен плюс е, че те не съдържат мазнини.

 

Ще се запитате обаче как така италианците си похапват толкова често паста и повечето не пълнеят, а американците трупат килца?Отговорът е прост. Италианците контролират големината на порциите си и към тях добавят щедри количества зеленчуци, които са богати на фибри и хранителни вещества. А нашите приятели отвъд океана не се скъпят откъм спагети, които в повечето случаи са гарнирани с големи количества сирене или месо, а понякога и двете.

 

Ако спазвате някакъв режим или диета, трябва да знаете, че тестените изделия не са табу, защото има и здравословни начини за тяхното приготвяне. Макаронените продукти са богати на въглехидрати със средно гликемично натоварване. А гликемичният индекс е този, които измерва колко бързо определена храна покачва кръвната захар. Скалата тръгва от нула, която означава „изобщо не влияе” и стига до 100, което значи “покачва най-бързо”. Пастата е с гликемичен индекс 40-50, което е във високия край на ниския спектър /ниско е от 0-55/.

 

В повечето случаи високото ниво на кръвна захар се асоциира с покачване на телесната маса,диабет, сърдечносъдови заболявания. Хора с тези проблеми е добре да се въздържат от храни с висок гликемичен индекс.

 

Пастата може да не бъде забранена храна, но за да се да се случи това, тя трябва да се вари по-малко от обикновено, да е “al dente”, както казват италианците. Когато макаронените изделия, са леко недосварени, се намалява техният гликемичен товар, защото се изисква повече време за храносмилането им. Допълнително абсорбцията на въглехидратите се забавя и се намалява гликемичният товар на ястието, ако към пастата добавите порция пресни зеленчуци.

 

Естествено, ако имате проблем с теглото, няма да я консумирате ежедневно, но може да я замените с по-здравословни версии и да следите порциите да са малки. На пазара има всякакви видове в момента – паста от кафяв ориз, паста от боб мунг, от черен боб, които са по-богати на хранителни вещества, фибри и протеини.

 

Професионалните спортисти и по-конкретно бегачите на дълги разстояния се нуждаят от високовъглехидратна храна преди състезание. Ето защо в деня преди това те често си похапват паста, защото тя е чудесен източник на енергия. Пак към нея прибягват и хората, които правят тежки, изморителни тренировки и им е нужна издръжливост. Съдържащите си в спагетите и макароните въглехидрати доставят бързи калории, които тялото изгаря на момента и така получава енергия. За това не е препоръчително да ядем паста ежедневно, защото въглехидратите се складират като мазнини, ако не се използват.

 

А за хората, които избягват глутен, съществува и безглутенова паста. В момента на пазара има такава от киноа, царевица, елда и други зърна. Бобовата безглутенова съдържа повече влакна и протеин, а тази от кафяв ориз има същия вкус като на стандартната паста, но не оставя чувство на тежест след нахранване.

 

Свързани статии:

Здравословните въглехидрати

Тест: правилно ли се храним

Мама е дебела. Ще напълнея ли и аз? Не.

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Алкохол, хранене и здраве

Алкохол, хранене и здраве

Следваща статия
4 богати на ензими храни, които могат значително да подобрят храносмилането

4 богати на ензими храни, които могат значително да подобрят храносмилането

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар