Блог

Здравословните въглехидрати

Здравословните въглехидрати

Консумирате ли въглехидрати? И то какви – здравословни или не съвсем? С тази статия ще се опитаме да ви помогнем да направите разликата и да наблегнем на ползите от здравословните въглехидрати.

 

Не е тайна, че през последните години въглехидратите са придобили лоша репутация и ако вие напълно ги изключите от менюто си, ще лишите организма си от важни за него вещества.

 

Въглехидратите се разделят на две категории: прости и сложни. Прости са захарта и пшеничното брашно например. Те се усвояват бързо от организма и могат да доведат до появата на захарен диабет тип 2 или до много бързо покачване на теглото. Храните, съдържащи прости въглехидрати, са нездравословни (бялото брашно и всички захарни изделия като бисквити, бонбони, вафли, бял хляб и паста), и тяхната консумация следва да се ограничава.

 

Сложните въглехидрати имат няколко ползи за здравето. Тъй като те са усвояват бавно, това води до бавно освобождаване на енергия, стимулиращо загубата на тегло. Храните, които съдържат сложни въглехидрати са богати и на фибри, което е следващото им предимство. Фибрите снижават нивото на лошия холестерол и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Храни, съдържащи сложни въглехидрати, са всички пълнозърнести продукти (хляб, спагети, макарони и пр.), кафяв ориз, овес, зеленчуци и бобови култури. Експериментирайте с различни зърна, за да намерите любимите си.

 

Кафявият ориз например е много добра храна, пълна с минерали и фибри. Ако имате проблеми с храносмилането, кафявият ориз може да ви помогне да се почувствате по-добре.

 

Мюслите например са чудесен начин да започнете деня си. Може да приготвяте мюсли с кисело мляко, да добавяте плодове и ядки по ваш вкус. Много добре се получава и в комбинация с лимец. Мюсли е отличен вариант, защото съдържа много витамини и минерали, така че да получите достатъчно енергия за целия ден.

 

Въпреки че съдържат голям процент мазнини заедно с въглехидратите, суровите ядки са напълно здравословни, така че няма от какво да се притеснявате. Ядките ще ви накарат да се чувствате сити, така че са перфектният избор за лека закуска през деня. Ако сте на диета, избягвайте орехите.

 

Пълнозърнестият хляб съдържа много фибри, помага на храносмилателната система и ви кара да се почувствате заситени. Подобна е ситуацията с овесените ядки. Изследвания са показали, че тази храна пречи на тялото да трупа мазнини и помага за намаляване риска от сърдечни заболявания, така че е задължително да я консумирате, ако искате да отслабнете здравословно.

 

Свързани статии:

Изпитвате ли глад за въглехидрати вечер? Ето причината и решението на проблема!

Храните с фибри намаляват риска от сърдечни заболявания

7 неподозирани ползи за здравето от ръжения хляб

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Топ 10 на продуктите срещу високо кръвно

Топ 10 на продуктите срещу високо кръвно

Следваща статия
Болестта, като път: Каква е причината тялото да се разболява

Болестта, като път: Каква е причината тялото да се разболява

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар