Блог

Няколко добри причини да си хапваме ананас

Няколко добри причини да си хапваме ананас

Интересен факт за това дърво е, че ражда плод веднъж на две години. Видът му наподобява голяма борова шишарка. Родината му e Централна и Южна Америка. Кората на ананаса е съставена от ромбоидни неравномерени части. Различните сортовеананас се различават слабо по вкус, но винаги са сочни и сладки. Плодът има невероятен вкус, а сладко-киселото му месо е с приятен жълт цвят. Причината за широкото и бързо му разпространение е, че моряците винаги държали ананаси на борда, за да се предпазят от кожната болест скорбут, която се развивала при липсата на витамин C, а този плод е един от най-богатите на витамина плодове. Това, което обаче е най-ценно в него е ензимa бромелаин.

 

 

Консумирайки ананас можем да си помогнем поне в 8 случая:

1. Той лекува синините. Мощният протеолитичен ензим – бромелаин, който ананасът съдържа в обилни количества, предотвратява и ускорява заздравяването на синините. Има козметични хирурзи, които дори препоръчват този ензим за намаляване петната след извършени процедури. Освен това, бромелаинът потиска образуването на кръвни съсиреци, които могат да блокират кръвообращението.

 

2. Втората причина е, че ананасът засилва имунната система, тъй като бромелаинът има висока степен на усвояемост. Веднъж попаднал в кръвния поток, той подпомага функциите на имунната система, участвайки в разграждането на ненужни и външни за тялото белтъци.

 

3. Хората, страдащи от разширените вени трябва да знаят за друга функция на бромелаина. Той почиства кръвоносните съдове от полепнали по стените им липопротеини. В това си свойство облекчава съществуващи разширени вени и се явява предпазна мярка за появата на такива, а също и на подагра.

 

4. Ананасът ограничава въздействието на токсични микроорганизми в червата, както и помага на антибиотиците да работят по-ефективно, когато се лекувате с такива.

 

5. Унищожава ракови клетки – В действителност, ананасът се използва от някои лекари като част от процеса на химиотерапия. Проучване от 2011 г. в престижното списание Molecular Carcinogenesis установява, че бромелаинът потиска растежа на два вида човешки ракови клетки, включително клетките на меланома. Друго проучване от 2010 г. в списание BioFactors показва, че ензимът индуцира смъртта на клетките, които причиняват рак на гърдата.

 

6. Ензимът бромелаин има способността да смила белтъците. Това прави ананаса много желан в менютата на всички, които се занимават с бодибилдинг, фитнес и други спортове, изискващи богата на протеин диета. Основната функция на ензима е да катализира смилането/разграждането на белтъците. В това си свойство той силно се отличава от ензимите, отговарящи за тези функции в храносмилателната система на човека. Спецификата му се състои в това, че действа еднакво добре, както в киселинна, така и в алкална среда.

 

7. Важно за спортуващите качество на ананаса е способността му да облекчава състоянията на мускулен дискомфорт. Освен като ускорител на храносмилателните реакции на протеините в стомаха, дванадесетопръстника и тънките черва, бромелаинът има и някои други свойства, свързани с разграждане на протеини в кръвния поток и тъканите. Силно популярна добавка за възстановяване от контузии от различен характер – натъртвания, мускулни разкъсвания, разтягания, отоци и др.

 

8. Този плод също така оказва благотворно въздействие върху храносмилателния тракт.Успешно облекчава съществуващи изострени колити – група заболявания, които поразяват лигавицата на стомашно-чревния тракт, по-специално тънките черва и дебелото черво.

 

И накрая е хубаво да споменем, че полезното вещество бромелаин се съдържа в централната, по-твърда част на плода. Ако ананасът е прекалено твърд във вътрешността, може да се пасира с кисело мляко или да се превърне в свежо фрапе.

 

Свързани статии:

Как да избегнем появата на синини

Какво не знаем за бананите

Народни рецепти с круша за красота и здраве

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
В сезона на навяхванията

В сезона на навяхванията

Следваща статия
Нахутът чака да бъде преоткрит от българина

Нахутът чака да бъде преоткрит от българина

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар