Блог

10 малко известни факти за лечебната сила на семената

10 малко известни факти за лечебната сила на семената

Семето е първият етап от зародишния период на семенните растения.Семето съдържа корен, стъбълце, зародишна пъпка, листенца и хранителни вещества (минерални соли, белтъчини, мазнини, въглехидрати (скорбяла)). Семето може да се развива само при подходящи условия (въздух,температура и вода).



 

Факт 1

Семената на краставицата са добри за премахване на белези.
 

 

Факт 2

Семената на пъпеша изчистват червата и усилват половата потенция. Те отстраняват чувството за сухота в устата,  в гърлото и гърдите и утоляват жаждата. Изчистват още черния дроб, бъбреците, отстраняват паренето при уриниране. Правят обилно майчиното мляко. И извънредно укрепват половия член, посочва арменският лечител Амирдовлат Амасиаци.
 

 

Факт 3

Студен извлек от семената на магданоз се предписва при нарушение на месечния цикъл - 1 ч.л семе се залива с 2 ч.ч. студена вода, накисва се за 8 ч. и се пие през деня 5-6 пъти в продължение на 40 дни.
 

 

Факт 4

В козметиката семената от магданоз се препоръчват  за избелване на кожата, прави се маска , приготвена от отварата на 1 ч.л. прах от семето на магданоз, 1 ч.л. лимонов сок, ½ ч.л. брашно.
 

 

Факт 5

Семената на цикорията се използват като температуропонижаващо, предизвикващо изпотяване и обезболяващо средство.
 

 

Факт 6

Семената на босилек са отлично средство при световъртеж. Препоръчва се да се направи чай- ½ ч.л. се слага в 2 ч.ч. вода, вари се 5 мин., пие се 2 пъти дневно по 1 ч.ч.
 

 

Факт 7

Тиквеното семе се препоръчва при проблеми с пикочния мехур, при задръжка на урината,  при простатит.Особено ефективно е за прогонване на глисти при децата. Една голяма кафяна чаша тиквено семе се изяжда на гладно с 1 ч.ч. топло мляко всяка сутрин в продължение на 15 дни.В последния ден се дава слабително - 1 суп.л. рициново масло.
 

 

Факт 8

Сусамовото семе съдържа до 65% масло, което има дълъг живот на съхранение, благодарение на съдържанието сезамол. Това го прави ценен хранителен продукт, препоръчва се да се хапва изпечено и да се смеси с мед. Източните народи смятат, че то придава на човек дълголетие.
 

 

Факт 9

У нас сусамовото семе се използва за производство на тахан халва.
 

 

Факт 10

Маслото от ленено семе се приема вътрешно при проблеми с паметта. Лененото семе, смляно с мед в съотношение 1: 2 се взема по 1 ч.л. три пъти дневно. Помага при болки в ставите и бронхит. 

 

Свързани статии:

Забележителни ползи от уникалните сусамени семена

Седем супер семена, които ще променят вашето здраве към по-добро

Семена от коприва действат на потентността (рецепти)

 

Източник: Здравница

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Ползите от цвеклото документирани, че защитават от рак

Ползите от цвеклото документирани, че защитават от рак

Следваща статия
Чай чудо, който третира повече от 50 болести

Чай чудо, който третира повече от 50 болести

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар