На всички ни е известно, че е добре да се пият течности с яденето, за да може да не преяждаме, но пиенето на зелен чай по време на ядене не е най-добрата идея. Причината за това е, че зеленият чай е най-богатият на флуор растителен продукт и ако се пие по време на хранене, съществува риск дъбилните вещества в него да намалят с 2/3 усвояването на желязото от хляба и ориза.
Чрез многобройни научни проучвания на химическото му съдържание са установени 150 етерични масла, дъбилни вещества, витамин С, каротин, алуминий, магнезий, 25 минерални вещества и микроелементи.
Японски, китайски и германски учени смятат, че консумацията му може да преодотврати развитието на ракови заболявания ( на кожата, хранопровода, дебелото черво и др) Тези профилактични свойства на зеления чай се проявяват благодарение на флавоноидите. На тях се дължи и намаляване вредното влияение на никотина.
Наред с другото, той укрепва защитните сили на организма против грипоподобните вируси, има противовъзпалително действие и предпазва зъбите от кариес. Също така забавя процесите на стареене, намалява нивото на холестерина и опасността от стесняване на сърдечните коронарни съдове, както и от атеросклероза и образуване на тромбози.
Предполага се, че субстанциите на зеления чай ще играят в бъдеще важна роля в борбата срещу вирусите и проявите на СПИН. А изследователите в Русия обръщат специално внимание на въздействието на катехините срещу бактериални токсични вещества и го включват в терапията на дизентерията.
Как правилно да го пием?
На хората, склонни към напълняване се препоръчва пиенето на зелен, вместо на черен чай. Съдържанието на кофеин в него е по-ниско, а на танини- по-високо. Затова е доста по-горчив, дори тръпчив. Възможно е кофеинът в зеления чай да има негативен ефект при хора с високо кръвно и сърдечни проблеми.
1-1.5 гр. зелен чай се слага в 1 ч.ч. вода и се залива с топла вода, която да не е по-гореща от 60-70 С. Оставя се да кисне 2-3 мин. похлупен, без да се разбърква и се изпива без прецеждане.
Повечето японци приготвят напитката така: 2 гр. зелен чай се слага в 1 ч.ч. топла вода, кисне 1-1.5 мин. и се прецежда. Веднъж използвани листенцата му могат да се запарват 3-4 пъти, съветва Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения.
Свързани статии:
Зелена светлина за зеления чай
Внимание пушачи. Билката зелен чай ще изчисти дробовете ви от никотина
Този чай има 137 пъти повече антиоксиданти от зеления чай
Източник: Здравница
Коментари