Блог

Как да преборим 200 вируса на настинката без лекарства?

Как да преборим 200 вируса на настинката без лекарства?

 

Не е тайна, че над 200 вида вируси могат да доведат до настинка. Това не е вярно само за зимата, но и за всеки сезон от годината. Естествено има и превантивни методи, които може да приложите преди да се стигне до лекарства. Научете ги от нас и запазете здравето си тази зима, както и всеки друг сезон. 

 



Какво можем да направим през зимата?



За да подсилим имунната си система е добре да  продължим с различните упражнения, с които си подържаме формата. Подходящи за целта са спортове като джогинг, северно ходене, тичане в парка при умерено ниски температури.  Намерете своите двигателни упражнения и ги правете редовно и в студените зимните месеци. Ако се налага повече време да прекарвате на закрито, то и едно изкачване на стълбищата вместо с асансьор ще раздвижи тялото, съветва специализираният сайт gesund 24.at.  Най-важното правило е през зимата заниманията със спорт да са умерени. Тренирайте докато се стоплите, но спрете преди да сте се изпотили.



Наблегнете на хранене, съобразено със сезона. През студените месеци на годината е препоръчително да се консумира храна, която затопля тялото, подсилва бъбреците и насочва енергията надолу и навътре. Не бива да забравяме и за сърцето, и да добавяме храни, които са полезни за него.



При усещане на горещина в тялото – сухота в гърлото и устата, температура, както и при настинки и възпаления, не бива да се използват тонизиращи организма средства. Те трябва да се заменят с билки и храни, които действат антивирусно, противовъзпалително и охладащо.



Пийте достатъчно вода и през зимата като не забравяте топлите бульони, супи, леко хладните таратори, наред с ароматните чайове,  фрешове от цитруси и смутита.



Осигурете си достатъчно сън. Ако сте се наспали , се чувствате отпочинали и не ви се налага да се пренапрягате през деня. Осигурете си поне 8 часа сън, лягайте рано.



По-малко стрес

 


Перманентният стрес отслабва имунната система и тя лесно се подава на настинки и възпаления. През зимата запазете спокойствие, избягвайте физическото и психическото пренатоварване. Мрачните зимни дни могат и да предразполагат към меланхолия и тъга, но въпреки това направете така, че да сте обхванати по-често от оптимизъм и ведрост.



Обличайте се така, че да не ви е нито топло, нито студено. В студено и ветровито време стойте повече на закрито и топло, за да не изразходвате прекалено много енергия. Това ще ви предпази от настинки. Същото важи и за ходилата . Принципът, който трябва да се спазва е „главата да е хладна, а ходилата-топли”. Топлите крака подпомагат и работата на бъбреците. Ако имате студени крайници, то се препоръчва горещи вани преди лягане. Добре е в тях да слагате различни билки- напр. розмарин, мащерка, риган, джинджифил, като ги редувате. Затоплянето успокоява нервната система, ще премахне умората и ще осигури по-нормален сън.



При болки в гърлото е добре да се правят различни гаргари ( с лайка, градински чай, хлябна сода). Те са полезни и за устата, както и за подсилване на зъбите. Не забравяйте старото изпитано средство- пчелния мед: Не чакайте възпалението да слезне към гърдите, опитайте се да му противодействате и с различни инхалации с билки. Те ще овлажнят и лигавицата на носа.



Не прекалявайте със секса през студените зимни дни. Според съветите на китайската традиционна медицина многото секс обикновено води до изтощение на организма, което е входна врата за инфекциите.

 

Свързани статии:

 

Народни рецепти при симптоми на настинка

 

Какво да направите, ако хванете настинка или грип – с рецепта за домашно приготвен тоник

 

Бабини рецепти срещу настинки

 

Източник: Здравница

 

 

 

 

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Семената чия - чудодейни за диабетиците

Семената чия - чудодейни за диабетиците

Следваща статия
Чаят, който не се пие по време на ядене

Чаят, който не се пие по време на ядене

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар