Блог

Бабини рецепти срещу настинки

Бабини рецепти срещу настинки

Възрастните, децата и хората с хронични заболявания са традиционно най-уязвимите за грипа. Освен тях обаче вирусът поваля на легло и подложените на силен стрес - например хора, които са пред развод, притеснени заради плащането на кредити, очакващи съкращение или изпаднали в друга критична ситуация. А стресът има пряко влияние върху имунитета, затова не е учудващо, ако тези хора са лесна "плячка" за вирусите.

 

 

Ето няколко бабини рецепти, които помагат при първи симптоми на вирусните инфекции, при кашлица или ставни болки:

  • Кипнете чаша червено вино, сложете в нея малко черен пипер, резенчета ябълка и канела. Пийте течността два пъти дневно, ако усещате, че сте на крачка от настинката.
  • Купете си една глава черна ряпа. С помощта на чаена лъжичка издълбайте дупка в нея, след това довършете отвора с нещо остро (примерно с клечка за зъби). Напълнете ряпата с мед и го изчакайте да изтече през зеленчука. Яжте по една лъжичка от получената смес сутрин и вечер и така ще се спасите от кашлица. Ако обаче тя не престава да ви мъчи, потърсете лекар.
  • Друг начин за битка с кашлицата е да поставите мед в чаена чаша до 1/3 от обема . Загрейте го на водна баня и изсипете в него една чаена лъжичка сода бикарбонат. Сместа ще се вдигне, а след като я разбъркате, ще стане като мус. Вземайте по една супена лъжичка от нея през 2-3 часа.
  • При кашлица помага, ако вземете 5 ореха и леко ги натрошите, колкото да се пукнат. Поставете ги в съд с вода и ги варете 5-10 минути. След като течността от орехите се охлади, прибавете към нея люспи от люк и сърцевината на дюля. Пийте от така получения сок няколко пъти дневно.
  • Ако обичате тревистото растение куркума, вземете една чаена лъжичка от него, разбъркайте го в топло мляко, може да добавите и мед. Пийте от сместа срещу болки в гърлото и кашлица.
  • При ставни болки пък помагат диви кестени. Напълнете един буркан с тях и го залейте догоре със 70-градусов спирт (може да го купите от аптеката). Оставете буркана на слънчева тераса за една седмица. След това с течността може да се мажете при ставни болки.
  • През зимата много важно е краката ви винаги да са добре затоплени. Не допускайте да стоите на течение, осигурете си топли дрехи, за да предотвратите изстиване. 

 

Препоръчително е да не се обездвижвате - използвайте времето, независимо какво е, за да излизате сред природата. Осигурете на организма си пълноценна и разнообразна храна. Доколкото можете, не се отдавайте на негативни емоции.

 

Ако в продължение на 10 до 20 дни преди грипната епидемия пиете по схема витамини, те ще изградят бариера срещу атакуващите ви от околния свят зарази.

 

Мийте често ръцете си.

 

 

Свързани статии:

Атака на настинките

10 храни за силен имунитет

Шипка – природното лекарство за десетки болести

 

Автор: trud.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Топ 4 начина за подобряване функцията на черния дроб

Топ 4 начина за подобряване функцията на черния дроб

Следваща статия
Увеличете силата на мозъка с тези три суперхрани

Увеличете силата на мозъка с тези три суперхрани

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар