Блог

Медитацията води до панически атаки

Медитацията води до панически атаки

 

Медитацията не е лесно занятие, но може да бъде много полезна за здравето ни. Оказва се, обаче, че това не е задължително вярно за всеки. Наскоро в The Guardian съобщиха, че за някои хора тази дейност може да има и нежелана реакция. Писателката, Доун Фостър, описва собствения си неприятен опит с груповата медитация:

 


Без значение колко бързи, бавни, дълбоки, или плитки моите вдишвания са, аз се чувствах така, сякаш дробовете ми бяха запечатани. Инстинктите ми ми казваха да бягам, но не можех да си движа нито ръцете, нито краката. Чувствах все по-нарастващата паника и се тревожех, че можех да припадна, а съзнанието ми препускаше като на състезание. След това ни беше казано да отворим очи и чувството се разсея. Огледах се наоколо. Никой друг не изглеждаше така все едно е бил изправен пред неизбежна смърт. Какво точно се случи?“

 


Дни след това, Фостър била на ръба, с постоянно главоболие, споделя тя. След малко ровене из интернет тя открива, че нейният опит не е уникален.

 


В статията си за The Guardian, тя препраща към проучване от 1992 г. в малък мащаб, проведено от професор в Калифорнийския университет, Ървайн, в което 63% от участниците, които медитирали са имали поне един негативен страничен ефект, а 7% са съобщили за „дълбоки отрицателни“ ефекти като паник атаки, депресия, и безпокойство.
Оксфордските психолози д-р Мигел Фариас и Катрин Уилкхом обсъждат тази така наречена тъмна страна на медитация в най-новата им книга – Хапчето Буда. „След като беше публикувана книгата, сме имали редица писма от хора, които искат да ни разкажат за неблагоприятните ефекти, които са имали“, казва Уилкхом на Фостър.

 


Статията в The Guardian също описва преживяванията на три други жени, които са имали травматични реакции, подобни на Фостър. Тридесет и седем-годишната Клеър отишла на тридневна медитация на усамотено място в опит да се отпусне от работата си, само за да премине „депресивно състояние с психотични елементи.“ ЗаЛуиз, жена на около 50, уединението предизвикало психотична депресия. А 34-годишната Рейчъл споделя, че серия от водени медитации са я докарали до състояние, в което развива остро безпокойство и пристъпи на паника.

 


Защо се случва това? Д-р Кейт Уилямс, изследовател в Университета в Манчестър, обяснява на Фостър, че самостоятелното търсене, което медитацията изисква има потенциала да изважда на показ отрицателни емоции. И в крайни случаи, може да „подтикне към параноя, халюцинации, объркване, мания или депресия“, споделя тя.

 


Преди да се откажете от такова усамотение, е важно да се отбележи, че повечето хора имат много положителни преживявания свързани с медитацията. И има дълъг, завладяващ списък от проучвания, които сочат, че древната практика има ползи за здравето. Доказано е, че намалява леката депресия и тревожността. Други проучвания са установили, че медитацията помага на хората да спят по-добре, да се откажат от пушенето, да поддържат здраво съзнание, облекчава синдрома на раздразненото черво, справя се с горещите вълни, подобрява концентрацията и т.н.

 


Медитацията дори може да облекчи болката. В едно изследване, публикувано в списанието „Невронаука“, изследователи установили, че медитацията намалява интензитета на болката, която 27% от участниците изпитвали, а емоционалната болка с 44%. (За сравнение, предишни изследвания предполагат, че морфинът намалява болката с 22%.)

 


Но ако се окаже, че този тип медитация не е нещо, което ви допада имате възможности, разбира се. Има много други начини да запазите спокойствие и на земята, отрива Фостър като „четене, дърворезба, повече време, което да прекарате с приятели или просто да знаете кога да си вземете почивка от френетичното темпо на живота.“

 

Свързани статии:

 

Медитация за начинаещи: 16 практични съвета за успокояване на ума

 

Учените потвърдиха: 25 минути медитация всеки ден намалява стреса значително

 

Оргазмична медитация - само за жени

 

Източник: Здраве Да Е

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Чаят, който не се пие по време на ядене

Чаят, който не се пие по време на ядене

Следваща статия
Преборете рака на дебелото черво с тези природни рецепти

Преборете рака на дебелото черво с тези природни рецепти

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар