Блог

Медитация за начинаещи: 16 практични съвета за успокояване на ума

Медитация за начинаещи: 16 практични съвета за успокояване на ума

Медитацията е изкуството да фокусирате вниманието си на 100%. В допълнение, ако я практикувате, ще се концентрирате по-лесно и ще сте по-щастливи. Въпреки че много хора опитват да започнат да медитират в някакъв момент от живота, малък процент продължават да го правят в дългосрочен план. Причината вероятно е, че начинаещите нямат необходимите инструменти и състояние на ума да направят тази практика свой навик.


 

Поради това в настоящата статия ви предлагаме 16 практични съвета, с които да преодолеете първоначалните трудности и да интегрирате медитацията в живота си.


 

1. Определете си конкретно време от деня. Можете да преминете в следващо ниво на медитация, ако първо я превърнете в стабилен навик – най-добре е да практикувате два пъти дневно.


 

2. Концентрирайте се над дишането си. Когато дишате дълбоко намалявате пулса си, отпускате мускулите си и фокусирате ума си по-добре.


 

3. Разтегнете се преди да започнете. Разтягането отпуска мускулите и сухожилията ви и позволява да седите (или лежите) по-удобно. В допълнение разтягането ви насочва навътре в себе си и ви кара да се фокусирате по-силно над тялото си.


 

4. Медитирайте с цел. Добре е да знаете, че медитацията е АКТИВЕН процес. Изкуството да фокусирате вниманието си над едно конкретно нещо е трудно в началото и поради това изисква целенасоченост!


 

5. Обърнете вниманието на раздразнението, което се промъква във вас. Много често, когато човек започва да медитира в ума му се прокрадват мисли като: „хей, какво правя тук“ или „по дяволите, защо не мога най-сетне да успокоя ума си“. Когато това се случи просто се фокусирайте над дишането си и оставете на съмненията и раздразнението да отминат.


 

6. Експериментирайте. Много хора си мислят, че за да медитира човек задължително трябва да седне с кръстосани крака под някое дърво или водопад – това обаче изобщо не е задължително. Ето защо е добре да опитате да намерите най-подходящата за вас поза. Опитайте да практикувате седнали или легнали, с отворени или затворени очи и т.н.


 

7. Почувствайте тялото си. След като успокоите малко ума си, насочете вниманието си над краката си и започнете да се „придвижвате“ умствено нагоре по тялото, като включите във вниманието си и вътрешните си органи.


 

8. Изберете си конкретна стая, в която да медитирате. Това обаче не трябва да е стаята, където спите, правите упражнения или работите. Можете да запалите свещи и да намалите осветлението, за да подпомогнете процеса.


 

9. Поставете си дългосрочна цел. Медитацията е дълготраен процес. Поради това НЕ бива да очаквате бързи, конкретни резултати. Просто я правете всеки ден и не мислете какво точно ще постигнете. Не се тревожете – в даден момент ще усетите благотворното й въздействие, стига ежедневно да давате най-доброто от себе си.


 

10. Интегрирайте „моменти на осъзнатост“ в ежедневието си. Отделяйте си по няколко мига през деня, за да дишате дълбоко или да „усетите настоящия момент“ – това ще подпомогне значително напредъка ви.


 

11. Уверете се, че никой няма да ви обезпокои. Една от големите първоначални грешки е да не си осигурите спокойно място за медитация. Ако подсъзнателно очаквате телефонът ви да звънне или децата да влязат в стаята няма да можете да постигнете дълбока релаксация.


 

12. Не се стресирайте. Това е един от най-важните съвети и един от най-трудните за следване. Каквото и да стане по време на медитация не се тревожете. Понякога може да се случи да сте нервни преди медитация и да сте ядосани след това. Това са временни неразположения и ще отминат – просто всеки път давайте най-доброто от себе си.


 

13. Медитирайте с други хора. Съвместната медитация с човек, когото обичате може да има големи ползи. Трябва обаче да си изградите ясни правила, преди да започнете.


 

14. Медитирайте рано сутрин. Без съмнение това е идеалното време да го правите: по-тихо е, умът ви все още не е затормозен с ежедневните задачи и има по-малка вероятност някой да ви обезпокои. Просто си създайте навик да ставате половин час по-рано от обичайното.


 

15. Изпитайте благодарност след като приключите. В края на медитацията си отделете 2-3 минути, за да оцените какво сте направили и да благодарите за възможността, която сте си предоставили.


 

16. Забележете когато интересът ви започне да спада. Медитацията е трудна и със сигурност ще дойде момент, в който ще ви се стори, че това не е за вас. Когато това стане трябва да удвоите усилията си, тъй като невъзможността ви да се съсредоточите над тази практика почти със сигурност е индикация, че губите фокус над някоя друга област от живота си.


 

Медитацията е чудесна практика, въпреки че понякога е трудна за започване. Използвайте съветите по-горе и преминете на следващото ниво. Впоследствие ще сте благодарни на себе си, ако го направите!


 

Ако статията ви харесва – споделете я. Така можете да помогнете да близките и приятелите си.


 

Още:

Японска техника за по-тънка талия и изправяне на гръбначния стълб

6 промени на съзнанието, които всеки един човек изпитва в момента – да, това важи и за вас

Как да привлечем позитивна енергия в живота си


 

Източник: earthweareone.com

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://www.bebelu.ro/
Предишна статия
30 000 българи страдат от болестта на Бехтерев

30 000 българи страдат от болестта на Бехтерев

Следваща статия
Тест със захарен бонбон крие ключа към успех и самоконтрол

Тест със захарен бонбон крие ключа към успех и самоконтрол

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар