Почти непознатата у нас цикория е прекрасен и много полезен листен зеленчук, който има крехка структура, съставена от деликатни и бледи листа.
Има няколко вида цикория, но за всички е валидно, че растат в тъмнина и не им е нужна почти никаква слънчева светлина. Има белгийска, къдрава, червена италианска цикория.
Интересен факт е, че растението се използва за получаването на популярната Инка, която е заместител на кафето. Полезната цикория е богата на калций, фосфор, желязо, магнезий, витамините A1, B1, B2, C, E. Растението е подходящо за стимулиране на апетита и се препоръчва при хора с диабет.
В 100 г се съдържат 23 килокалории, 1,7 г протеини, 0,2 г мазнини, 4 г въглехидрати и 0,9 г фибри. Това го прави и много полезно растение при различни диети.
Здравословните ползи от цикория са много. Тя е храна, която днес се прилага за профилактика и подобряване на функциите на храносмилателните органи, а освен това оказва очистващо действие на кръвта и подсилва организма при простуда.
Освен полезна за стомаха, растението е добро и за сърцето. Ако редовно хапвате от този полезен листен зеленчук, ще неутрализирате вредните влияния на алкохола и мазните храни.
Отварата от цикория е в състояние да понижи стреса и да успокои нервната система. За хора, които искат да свалят килограми, диетата, включваща този зеленчук, е изключително подходяща и енергизираща.
При избора на цикория трябва да сте доста внимателни. Търсете малки, светли и компактни глави. Внимателно съблюдавайте дали върховете на листата са светложълти, защото те са доста по-добри от цикорията, която има кафяви или зелени върхове. За да запазите хрупкавата структура на листата от цикория, е желателно да съхранявате вкусната и полезна цикория не повече от 3-4 дни в хладилник.
Свързани статии:
При високо кръвно и нерви пийте заместител на кафето
Път на полезните бактерии! Как да си отглеждаме пробиотици в тялото?
31 съвета при болен черен дроб и жлъчка
Източник: Лечител.net
Коментари