Блог

Цикория – непознатият, но безкрайно полезен зеленчук

Цикория – непознатият, но безкрайно полезен зеленчук

Почти непознатата у нас цикория е прекрасен и много полезен листен зеленчук, който има крехка структура, съставена от деликатни и бледи листа.

 

Има няколко вида цикория, но за всички е валидно, че растат в тъмнина и не им е нужна почти никаква слънчева светлина. Има белгийска, къдрава, червена италианска цикория.

 

Интересен факт е, че растението се използва за получаването на популярната Инка, която е заместител на кафето. Полезната цикория е богата на калций, фосфор, желязо, магнезий, витамините A1, B1, B2, C, E. Растението е подходящо за стимулиране на апетита и се препоръчва при хора с диабет.

 

В 100 г се съдържат 23 килокалории, 1,7 г протеини, 0,2 г мазнини, 4 г въглехидрати и 0,9 г фибри. Това го прави и много полезно растение при различни диети.

 

Здравословните ползи от цикория са много. Тя е храна, която днес се прилага за профилактика и подобряване на функциите на храносмилателните органи, а освен това оказва очистващо действие на кръвта и подсилва организма при простуда.

 

Освен полезна за стомаха, растението е добро и за сърцето. Ако редовно хапвате от този полезен листен зеленчук, ще неутрализирате вредните влияния на алкохола и мазните храни.

 

Отварата от цикория е в състояние да понижи стреса и да успокои нервната система. За хора, които искат да свалят килограми, диетата, включваща този зеленчук, е изключително подходяща и енергизираща.

 

При избора на цикория трябва да сте доста внимателни. Търсете малки, светли и компактни глави. Внимателно съблюдавайте дали върховете на листата са светложълти, защото те са доста по-добри от цикорията, която има кафяви или зелени върхове. За да запазите хрупкавата структура на листата от цикория, е желателно да съхранявате вкусната и полезна цикория не повече от 3-4 дни в хладилник.

 

Свързани статии:

При високо кръвно и нерви пийте заместител на кафето

Път на полезните бактерии! Как да си отглеждаме пробиотици в тялото?

31 съвета при болен черен дроб и жлъчка

 

Източник: Лечител.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Наличието на високи нива на кетони в урината говори за проблем

Наличието на високи нива на кетони в урината говори за проблем

Следваща статия
Близо 1/2 от осигурените пропускат профилактиката

Близо 1/2 от осигурените пропускат профилактиката

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар