Блог

Наличието на високи нива на кетони в урината говори за проблем

Наличието на високи нива на кетони в урината говори за проблем

Кетоните в нашия организъм представляват вид киселина, която се произвежда от черния дроб и служи за изгаряне на мазнините в тялото, вместо изгарянето на глюкозата в кръвта. Глюкозата служи за набавяне на енергия в тялото, а когато не може да се усвоява по причина на недостиг или липса на хормона инсулин, тогава тялото изгаря собствените си мазнини и кетоните са продукт на този процес или те са част от естествения метаболизъм на мазнините.

 

Високите нива на кетони в урината са токсични за тялото. Състоянието се нарича кетоацидоза.

 

Най-вероятно е да се появят кетони в урината, когато няма достатъчно инсулин в организма. Това може да се случи, ако хората, които имат диабет тип 1 не приемат инсулин или не вземат достатъчно, за да отговарят на по-високи изисквания, като например по време на заболяване, стрес, или нещо друго. Получава се също и при хора с диабет тип 2, които са на инсулин, ако те се разболеят.

 

Може да имате кетонни тела, без да сте стигнали до кетоацидоза, ако храната Ви е с много ниско съдържание на въглехидрати или много ниско съдържание на калории и хранителни вещества.

 

Какво означават високи нива на кетони в урината и опасно ли е?

 

Ако кръвната Ви захар е в безопасна граница и можете да намалите теглото си, наличието на кетони може да е напълно нормално. Все пак, ако имате диабет, това е важно и трябва да Ви държи бдителни върху двата показателя – за наличието на кетони в урината и кръвната захар, дори искате да отслабнете.

 

Високите нива на кетони в урината може да бъде признак на потенциално опасна ситуация. Кетоните променят химическия баланс на кръвта. Ако останат недиагностицирани и нелекувани, те могат да отровят тялото.

 

За да си направите тест за кетони в урината, трябва да Ви изпише вашия лекар лентички за тест и да следвате инструкциите.

 

По-високи нива на кетони в урината се получават при диабетна кетоацидоза, някои метаболитни нарушения, анорексия, гладуване, булимия, отравяне, алкалоза, алкохолизъм, етерна анестезия и при вземане на някои лекарства. Те се появяват и при диетите за отслабване с малко или никакви въглехидрати и повече белтъчини. Наблюдението за кетони в урината е важно за хора с диабет и за бременни жени  с диабет. При повишени нива, потърсете помощ от вашия лекар.

 

Свързани статии:

Диета с високо съдържание на здравословни мазнини предпазва мозъка от стареене

Гладуването регенерира стволови клетки и обръща имуносупресията след три дни

7 цвята на урината, които могат да ви кажат важни неща

 

Източник: Лечител.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Как да премахнем появилите се комедони

Как да премахнем появилите се комедони

Следваща статия
Цикория – непознатият, но безкрайно полезен зеленчук

Цикория – непознатият, но безкрайно полезен зеленчук

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар