Блог

Хранителни грешки, които крадат енергията ви

Хранителни грешки, които крадат енергията ви

Ако усещате липса на енергия и изпитвате глад, въпреки че се стараете да се храните правилно и редовно, то вероятно извършвате някоя от кардиналните грешки в яденето, базирани на погрешни съвети или дезинформация. Научете как лесно да повишите жизнения си тонус и работоспособността през целия ден.

 

Обсебени сте от въглехидрати и забравяте за протеините. Фобията от въглехидрати е на мода. Отричат се хлябът, картофите и други нишестени храни. Набляга се на зеленчуци и плодове, в което няма нищо лошо. Но ако предпочитате само салата за обяд, то по този начин изключвате и протеините от свето меню. Тялото се нуждае от протеин за устойчива енергия и за регулиране нивото на кръвната захар. Един протеинов шейк на закуска ще поддържа кръвната захар в оптимални граници – така няма да изпитвате внезапен глад или отпадналост. Ако не харесвате протеинови шейкове, хапнете малко пуешко месо, два белтъка или друга богата на протеини храна (поне 20 грама) преди да се отправите към вратата. Изборът на гевреци, кифли и кроасани нанася повече вреда – въпреки че засищат, те се намесват в нивата на кръвната захар и отнемат от енергията ви.

 

Средиземноморската диета удължава живота

 

Ядете твърде рядко. Пропускане на хранене или ядене без режим може да създаде стрес в организма. Важно е в разгара на натоварения ден да закусите или да намерите време за здравословен обяд. Когато не се храните на всеки три до четири часа, вашата кръвна захар може да падне и тялото да го регистрира като криза. Дава се сигнал на надбъбречните жлези да произвеждат повече кортизол за повишаване на кръвната захар. Това е причината да се чувствате изтощени и изнервени накрая. Стремете се към три хранения и две закуски на ден.

 

Мислите, че ако нямате хранителни алергии, всичко е наред. Чувствителността към храните е напълно различно състояние от хранителните алергии. Когато ядете нещо, към което сте чувствителни, можете изпитате незабавна реакция като подуване на корема или образуване на газ. Друга реакция може да бъде появата на акне, болки в ставите, ниска енергия.

 

Най-разпространена е чувствителността към глутен или млечни продукти. Глутенът може да предизвика подуване на корема, мигрена, главоболие, умора и замаяност, дори автоимунни заболявания. Млякото може да предизвика много от същите стомашно-чревни и енергийни проблеми. Опитайте да спрете глутена и млечните продукти за една седмица от диетата си, за да видите как се чувствате без тях.

 

Алергия към млякото


10 признака за глутенова непоносимост

 

Смятате, че захарта е вредна само за талията. Захарта се съхранява под формата на мазнини в организма, поради което се избягват сладки неща при диети. Но това не е единствената причина да внимаваме със захарта. В ежедневието употребяваме до 25 чаени лъжички захар дневно. Тя се крие навсякъде (особено във всяка пакетирана храна): кетчуп, салатен дресинг, хамбургер, мюсли. Дори много органични пакетирани храни са натоварени със захар под формата на мед и меласа. Освен че драматично повишава шансовете за диабет, захарта предизвиква скок в кръвната захар, което води до голям спад в енергията. Създайте си навик да проверявате етикетите и да не купувате храни с повече от 6 грама захар на порция. Когато получите копнеж за нещо сладко, което обикновено е признак на ниска кръвна захар, хапнете една ябълка и шепа бадеми.



Захарта – коварен убиец

 

Приемът на правилните храни в правилните моменти може драматично да промени начина, по който се чувствате. Ако забравите вредните навици ще откриете допълнителна енергия за справяне с ежедневните задачи.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://www.shutterstock.com/
Предишна статия
Японско лечение за увеличаване растежа на косата и ноктите и справяне с болките в гърба и ставите (рецепта)

Японско лечение за увеличаване растежа на косата и ноктите и справяне с болките в гърба и ставите (рецепта)

Следваща статия
Проф. Неумивакин: Пийте вода, ако искате да сте здрави! Диабет и рак са измислени заболявания  - всички болести са лечими

Проф. Неумивакин: Пийте вода, ако искате да сте здрави! Диабет и рак са измислени заболявания - всички болести са лечими

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар