Блог

Таханът може да спаси живота ви

Таханът може да спаси живота ви

Едва ли досега някой е мислил за тахана като „спасител на животи“. Едно ново проучване обаче показва, че таханът може да намали риска от сърдечно-съдови болести с 39 % само за шест седмици.

 

За съжаление когато хората в западния свят решат да вземат предпазни мерки срещу сърдечни заболявания обикновено започват да пият аспирин или други лекарства (например статитни), вместо да променят начина си на хранене и да започнат да се движат повече. Проблемът е обаче е, че всички лекарства обикновено имат огромен брой странични ефекти и често колкото помагат, толкова и вредят.

 

Подобни статии:

Куркума – суперхраната, която топи мазнините и ни прави по-здрави

Чудото „джинджифил” (без преувеличение!)

Лечение с олио – възможно ли е?

 

Много по-ефикасно е да се приеме по-холистичен подход към здравето. Колкото и просто да звучи често това се изразява в лека промяна на хранителните навици – да започнем да ядем по-малко от дадено нещо и да добавим друго нещо в диетата си, да паркираме малко по-далеч от офиса, за да ходим повече или да излезем уикенда на разходка, вместо да гледам телевизия (където и без това напоследък няма какво особено да се гледа).

 

Запазете час онлайн за 217 лекари!

 

Едно много интересно научно изследване беше публикувано наскоро в медицинско списание в Иран относно свойствата на тахана да намалява риска от сърдечно-съдови заболявания при пациенти диагностицирани с диабет 2 (втори тип). Изследваните са били разделени на две групи. Едната група не е променила нищо в хранителните си навици, а единствената промяна при другата група било да се добави една супена лъжица тахан към сутрешната закуска. Преди началото на експеримента на всички било измерено кръвното налягане, съотношението между „добрия“ и „лошия“ холестерол и атерогенния индекс на плазмата (съкратено АИП - посочва риска от сърдечно заболяване).

 

След шест седмици нивата на тези показатели били измерени отново. В групата, приемала всекидневно сусамов тахан, имало множество положителни промени – „добрият“ холестерол се повишил леко, а АИП (рискът от сърдечно заболяване) намалял с 39%, а кръвното налягане останало непроменено и при двете групи.

 

Заключението на лекарите било, че таханът намалява значително рисковите фактори при хората с диабет втори тип.  Те отбелязват, че намалението на АИП с  39% при толкова малка промяна в храненето е наистина забележителна.

Вероятно ако такъв изумителен ефект беше постигнат от някое лекарство световните медии щяха да гърмят за това.

 

Оказва се, че сусамът (и сусамовият тахан в частност) е истинска звезда сред медицинските храни.  Консумирането му помага още за:

  • намаляването на болките в ставите при болните от артрит
  • действа укрепващо и оздравяващо на черния дроб
  • чудесно средство за профилактика при язва и гастрит
  • заздравява костите и косата
  • подобрява имунната система и метаболизма в организма

 

Добре е да консумирате 20-50 г тахан на ден за да очаквате положителен ефект .

 

В крайна сметка се оказва, че „магическите хапчета“, които фармацевтичните компании се опитват да открият, всъщност се крият в храната ни.

 

А ето и две рецепти:

 

„Сутрешно торпедо“

 

100 гр. сусам

200 гр. вода

1 лъжица мед

 

Разбивате с блендер (получава се млечнобяла течност). По желание може да се сложи и един банан на парченца и да се разбие - получава се прекрасно лечебно питие, което няма конкуренция сред  лекарствата и хранителните добавки.

 

 

Бонбони „Великан“

 

200 г сусамов тахан

250 г мед

1 ч.л. ванилова есенция

1 ч.л. канела

60 г стафиди

200 г овесени ядки

100 г орехови ядки

малко ром

 

Стафидите се накисват в ром за 30 минути. В купа се смесват сусамовият тахан, медът, ванилията, канелата и отцедените стафиди. Добавят се смелените орехови и овесените ядки (добре е да сложите фини овесени ядки). Всичко се смесва много добре. Сместа не трябва да е нито твърде гъста нито да е лепкава – това зависи от количеството овесени ядки. От тестото с влажни длани се оформят топки, колкото голям орех. Могат да се консумират сурови или се подредят в тава, покрита с хартия за печене, и да се притиснат леко. Пекат се 12-15 минути в загрята фурна, докато краищата им леко покафенеят. След като се извадят от фурната се оставят за 2-3 минути в тавата. Подреждат се върху решетка, докато изстинат напълно.

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: savingdinner.com
Предишна статия
Военна болница ще предприеме стъпки за намаляване на разходите

Военна болница ще предприеме стъпки за намаляване на разходите

Следваща статия
Ниската геомагнитна активност води до повече внезапни смърти

Ниската геомагнитна активност води до повече внезапни смърти

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар