Блог

Ниската геомагнитна активност води до повече внезапни смърти

Ниската геомагнитна активност води до повече внезапни смърти

Повечето хора са забелязали, че резките промени в метеорологичното време влияят на тонуса и здравето им пишат в. 24 часа. Научни изследвания през последните години установяват аналогични ефекти и на резките изменения в геофизичните параметри върху сърдечносъдовата, кръвоносната, нервната система.

 

Други статии:

30 неща, които трябва да спрете да правите сега. Номер 10 е просто задължително

100 лекарства на Лао Дзъ

Чудото „джинджифил” (без преувеличение!)

 

Могат да се измерят промени в кръвното налягане например, които са чисто компенсаторни механизми на организма и обикновено са в рамките на нормата. Проблем е възможен, когато способността на тялото ни да се приспособява е нарушена. Това обяснява доц. Светла Димитрова, дм от Института за космически изследвания и технологии - БАН, която от близо 15 г. изследва влиянието на космическото и метеорологичното време върху здравето.

 

Погрижи се за здравето си! Запази час онлайн при 217 лекари

 

Тогава компенсаторните способности са намалени, подобна защитна реакция липсва или е недостатъчна и ние сме изложени на опасност от влиянието на промените в околната среда. Реакциите са от особено значение за болните и нестабилните хора. Когато има нарушение в компенсаторните способности на организма, може да се стигнте до намалена работоспособност, отпадналост, разсеяност, понижена концентрация, бързо изморяване, трудно заспиване, неспокоен сън. Човекът чувства сърцебиене, аритмия, тахикардия, бодежи и/или стягане в сърдечната област. Но са възможни и прояви като мигрена, главоболие, световъртежи, гадене, раздразнителност, нервност.

 

Кога и защо се променят геофизичните параметри?

Земята е под непрекъснатото въздействие на Слънцето. Диаметърът му е близо 109 пъти по-голям от земния, а разстоянието до него е само 107 слънчеви диаметъра. Земята получава от него не само светлина и топлина, но е подложена и на комбинираното въздействие на ултравиолетово и рентгеново излъчване, слънчев вятър, слънчеви космически лъчи. Това са елементите на т.нар. космическо време. Техните вариации при изменение на слънчевата активност, чиято цикличност е приблизително 11-годишна, предизвикват верига взаимосвързани явления. Промените в геофизичните параметри, включително геомагнитната активност, са косвени индикатори на слънчевата активност.

 

Резултатите от научни изследвания показват, че вероятно не самите геомагнитни бури предизвикват физиологични промени. Веднага след тези слънчеви изригвания, чиято посока е насочена към Земята, т.е. още 1-2 дни преди развитието на геомагнитните бури, се наблюдават биологични ефекти. Затова в научните изследвания на БАН геомагнитните бури се използват като косвен индикатор за геоефективните слънчеви събития, към които тялото ни проявява адаптивна реакция.

 

В момента сме във фаза на максимална слънчева активност, но това не трябва да ни притеснява. Въпреки прогнозите отпреди няколко години за изключително мощна слънчева и геомагнитна активност сегашният 24-и слънчев цикъл се оказва най-слабият за последните 100 години.

 

"Не бива да се смята, че колкото по-силна е геомагнитната буря, толкова по-неблагоприятна е физиологичната реакция. Човешкият организъм реагира на свръхнискочестотните електромагнитни колебания, свързани със слънчевите събития, а не на интензитета на геомагнитните бури, подчертава доц. Димитрова. Нашите изследвания показват, че различните видове бури водят до различни по сила и характер физиологични реакции според това, което ги предизвиква, а не според техния интензитет. Данните сочат по-голямо нарастване на заболеваемостта и смъртността от остър инфаркт на миокарда, когато бурите са причинени от магнитни облаци в сравнение с тези, предизвикани от високоскоростни потоци слънчев вятър. Анализите разкриват, че случаите на внезапна сърдечна смърт се повишават в дните с много ниска геомагнитна активност и в дните със силни бури, причинени от високоскоростни потоци слънчев вятър.

 

Тези резултати показват, че трябва да се имат предвид както различните патофизиологични механизми на сърдечносъдовите заболявания, които ги обуславят, така и произходът на бурите, а не тяхната сила", обяснява доц. Димитрова.

 

Интересен научен факт е, че както при повишена, така и при прекалено ниска геомагнитна активност се наблюдават адаптивни реакции на организма ни. Във втория случай те са свързани предимно с нервната система и затова в дните с много ниска геомагнитна активност зачестяват оплаквания като главоболие, мигрена, световъртежи, неспокоен сън, нервност, раздразнителност, депресивни състояния. От друга страна, непосредствено в дните преди, по време и след развитието на геомагнитните бури се активират компенсаторните механизми на нервната, сърдечносъдовата и кръвоносната система.

 

При чувствителните хора това може да доведе до тромбози и повишено кръвно налягане, което увеличава риска от инфаркти, инсулти, внезапна сърдечна смърт. Човешкият организъм е сложна биологична система и повечето хора развиват "слаби места" вследствие на напрегнатия и нездравословен живот. Затова при внезапни и резки промени в околната среда всеки реагира по специфичен начин. Един хипотоник например може да свали кръвното налягане, а хипертониците са застрашени от хипертонични кризи. Това предположение се подкрепя от резултатите от нашите научни изследвания, казва биоинженерът. Затова е препоръчително в такива периоди уязвимите хора да не пропускат своите медикаменти, както и да избягват стрес и претоварване.

 

Не е страшно, че факторите на околната среда се променят понякога по-рязко и в по-големи граници, успокоява доц. Димитрова. Достатъчно е да следим прогнозите, свързани с космическото време, и да вземаме предпазни мерки, като се грижим повече за себе си според това кои са "слабите ни места". Няма универсална рецепта, тъй като реакциите са строго индивидуални. Ако се върнем на примера за хипотоника и хипертоника, се досещате, че за единия е препоръчително да пие кафе, а за другия това е противопоказно в такива периоди. Но все пак за всички е добре поне в критичните периоди да приемаме повече вода и течности, по-леки храни и да не се претоварваме.

 

В Института за космически изследвания и технологии към БАН има Център за прогноза на космическото време. На този сайт всеки може да следи ежедневно публикуваната 3-дневна слънчево-геофизична прогноза. Добре е да се знае, че всички прогнози за геомагнитни бури, които са за период, по-дълъг от 3 дни, не са научни, предупреждава доц. Димитрова. Тя съветва да внимаваме с такива "прогнози", за да не "се настройваме" чрез плацебо ефекта им, че в определени дни от месеца ще сме болни или неработоспособни.

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: www.nasa.gov
Предишна статия
Таханът може да спаси живота ви

Таханът може да спаси живота ви

Следваща статия
Трима тежко болни, сред които 7-месечно бебе, са спасени от донор в "Пирогов"

Трима тежко болни, сред които 7-месечно бебе, са спасени от донор в Пирогов

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар