Блог

Тайните на древната българска кухня

Тайните на древната българска кухня

В продължение на цели трийсет години доц. Иван Лазаров от Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” изследва средновековната българска кухня. Ръководител е на катедра “Стара и средновековна история” във факултета по история и е познат като изящен кулинар. Доцентът готви по оригинални древни български рецепти.


 

Средновековната история е наситена с информация за походи, войни и владетели. Това обаче, което обрисува най-добре лицето на епохата са фактите от ежедневния живот на обикновените хора. Прабългарите са били носители на културата на конните народи. Те са се хранили основно с месо, мляко и млечни продукти.


 

„Поставяли са ивици месо върху гърбовете на конете си, които са се осолявали от потта на жребците и така са си правили пастърма”, пояснява доц. Лазаров.


 

Прабългарите не обичали храна от растителен произход


 

Ученият споделя, че прабългарите живеели, благодарение на своите стада. Ненавиждали растителната храна, защото мислели разораването на нивите за отваряне на път към негативните пространства на мъртвите. Приемането на християнството обаче довежда до мащабни промени. Новата религия принуждава народите да постят 200-250 дни в годината.


 

Това принудило хората да променят стопанството си и от скотовъдци да станат земеделци. Така лека-полека юртите били сменени с къщи и в местност с ясно изразени четири сезона по византийски модел се формирали селища, разказва ученият пред в. Труд, цитиран от agronovinite.com. Сабята е сменена с меч, появили се нови занаяти. Хората започнали да се изхранват с каши от житни култури – овес, ечемик, пшеница, просо, лимец. В армията била сформирана пехота и войниците носели в торби основно булгур, който не мухлясва, приготвя се бързо и има достатъчно хранителни вещества.


 

Доцентът уточнява, че постепенно изникнали и сезонните ястия. От славяните били изкопирани примитивни кулинарни техники – варене и печене. От Византия пък били научени варенето на пара, задушаването, пърженето.


 

Хлябът се утвърдил като храна на българската трапеза едва през XI век


 

“Не е имало недостиг на хляб през Средновековието. Най-плодородните райони в Европа са били в България и по нашите територии никога не е имало смърт от глад. По онова време една година се е смятала за добра и плодородна, ако от едно засято зърно се развие клас с 20 зърна.


 

Кръстоносците се слисвали пред изобилието от евтини и апетитни храни по нашите земи и хубаво и скъпо вино. Те разказвали, че българите са носели одежди като принцове. Византийците били силно впечатлени от вкусните самуни хляб. Хронистът Григорий Антиох дори пише: “Един такъв български хляб е предостатъчен да се заситят осем здрави мъже.” Прочут бил и просеникът, който се пече в пепелта”, разяснява доцент Лазаров.


 

Историкът пояснява, че постепенно от Византия били пренесени ароматни подправки, които идвали от Индия и Китай. По пътя на коприната та чак до нашите земи пристигнали канелата, куркумата, кимът, джинджифилът, кимионът, бахарът, дафиновият лист, черният пипер. Древните рецепти, които доц. Лазаров открил и изпробвал, са над 25. Те са базирани на писмени сведения и данни от археологически проучвания. Най-много информация за всекидневието и храненето на древните българи са намерени в местата, където те изхвърляли боклука си. Там са били открити кости от телешки глави.


 

Доц. Лазаров разкрива по темата: „Така възстанових една от гозбите. Разфасованата телешка глава се сварява, а след това към обезкостеното месо се прибавят зеленчуци – лук, зеле, нахут, бакла. Тогава са отглеждали краставици, ряпа, леща, моркови, чесън. Вместо картофи са яли пащърнак“


 

Заможните българи предпочитали в храната им да има тлъсти меса


 

Доцентът добавя, че навремето заможните предпочитали тлъстите меса. “Приготвяли са печено агне, пълнено с вкусотии. Понякога се е стигало и до кулинарни извращения, като на кралската трапеза бил поднасян печен щъркел. В хрониките се пише, че когато разрязали печен овен, от корема му полетели ято врабчета.


 

Обичайни били пълнените хлябове – лучник, зелник. Сред известните ястия е бурания, което се прави от булгур и кисело зеле. Използвали са бакла, която държали в делви, запечатани с кал. Можела да издържи цяла зима и е била богата на белтъчини. През Средновековието са правели повече видове сирена, отколкото сега. Най-известно било твърдото сирене “бранза”, изтъква ученият.


 

Той не пропуска да поясни, че в Средновековието се приготвяли и чорби, които се наричали “сочиво”. Готвачите пък назовавали със “сокачи”. Кулинарията е била един от най-престижните и високо платени занаяти във Византия и в Османската империя. Според древни данни, готвачът взимал двойно по-голямо възнаграждение от ходжата.


 

За средновековните воини приготвяли специална храна


 

Друго ястие изследвано от историкът е „Радостта на войника“. Това ястие от месо се казва още телешко разсол – яденето е с месо и се приготвя в казан. На дъното се нареждат накълцани кости. Върху тях се гради скара от лозови пръчки и след това се нареждат мръвки, които се засипват със зеленчуци и се поръсват със сол. Най-отгоре се застилат отново с лозови пръчки и се натискат с речни камъни. Сипват се 100 грама ракия и малко вода. Ястието се пече 4-5 часа на слаб огън. Овкусява се с хрян и се яде с пръсти.


 

“Преди важни сражения войската на Търновград е трябвало да бъде добре заситена и оттам идва и името на това ядене”, пояснява доцент Иван Лазаров. Болярите си хапвали и чомлек, което е гювеч със заек. Печено по деспотски пък представлява агнешко бутче и зеленчуци. Кашата от булгур е всеизвестна и като “спасението на селяка”. Десерти отпреди хиляди години са кисело мляко с петмез,както и булгур с прясно мляко


 

“Майсторили са и хляб гюзлеме, който се пече на сач. Смесвали го с кисело мляко, разделяли тестото на топки и го точели. Корите мажели обилно с масло и им поставяли плънка. След това завивали разточеното тесто на руло и го изпичали. Така се получава пицата калцоне, с която италианците се фукат безпочвено”, завършва доцент Лазаров.


 

Още:


 

4 храни, които ще ви осигурят здраве и спокойствие


 

Храни, които карат рака да „гладува”


 

Кълновете - храната, която генерира живот

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://pressadaily.bg/
Предишна статия
Какви спешни мерки да предприемем при топлинен удар

Какви спешни мерки да предприемем при топлинен удар

Следваща статия
Как да предотвратим морската болест при пътуване

Как да предотвратим морската болест при пътуване

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар