Блог

4 храни, които ще ви осигурят здраве и спокойствие

4 храни, които ще ви осигурят здраве и спокойствие

Стрес, напрежение, нервност… това са част от симптомите на забързаното ежедневие. Решение обаче има и то натурално. Вижте следните 4 храни, които ще ви помогнат да сте по-спокойни.


 

Червено месо от животни хранени на паша


 

Добре е да включвате качествени животински протеини като червено месо в режима си на хранене (освен ако не сте вегетарианец). По възможност обаче избирайте меса, които са от животни, хранени на паша, не са третирани с хормони и антибиотици и са отгледани хуманно. Месото от хранени на паша животни съдържа аминокиселини, цинк, желязо и добри нива на омега-3 мастни киселини, които са изключително важни за балансирането на хормоните в мозъка като серотонин например– който снижава както безпокойството, така и депресията и намалява силните неконтролируеми пристъпи на глад.


 

Австралийско изследване, проведено през 2010 г., което изследва безпокойството и депресията сред жените, откри връзка между по-доброто качество на храната и по-доброто здраве на мозъка. При участниците, които спазвали „традиционен” хранителен режим, включващ пълноценна храна като зеленчуци, плодове, риба, пълнозърнести храни и нетлъсти червени меса от хранени на паша животни, вероятността за безпокойство и депресия била по-малка. А за хранещите се с типичната западна храна, като обработени и рафинирани храни и бира, било много по-вероятно да страдат от депресия.


 

Тиквени семки


 

Доказано е, че здравословна храна, направена с добавянето на тиквени семки, снижава безпокойството и социалните фобии. Тъй като тиквените семки са чудесен източник на цинк и триптофан, те повишават серотонина, с което намаляват безпокойството и подобряват настроението и съня съобщава lechitel.bg.


 

Кисело зеле и други ферментирали храни


 

Ферментирали храни, като киселото зеле и киселото мляко, са добре познати у нас. Други може да ви се сторят по-екзотични като кефир (включително воден кефир), кимчи (азиатско ястие с мариновани зеленчуци) и комбуча (ферментирал чай). Поради огромните здравословни ползи на пробиотиците, съдържащи се в тях, на пазара вече се предлагат все повече ферментирали храни. Вижте повече в Киселото зеле – здравословен хит!


 

Изследване от 2009 г. на хора, страдащи от синдром на хроничната умора и от дисбаланс на чревните бактерии, подкрепя важната връзка стомах–мозък–настроение, доказвайки, че хората, лекувани с пробиотици, не само се радват на повече полезни бактерии в стомаха, но и на значително по-ниски нива на безпокойство и депресия. А знаете ли, че щастието се крие във червата - запознайте се с втория мозък!


 

Органични зеленолистни зеленчуци


 

Симптомите на ниски нива на магнезий в организма се изразяват в безпокойство, умора, слабост и раздразнителност, а зелените листни зеленчуци са чудесен източник на магнезий. Препоръчват се органичните, защото зелените листни зеленчуци като спанака и къдравото зеле са включени в списъка на „Дванадесетте най-замърсени“ зеленчуци и плодове от Работната група за околната среда заради най-високото съдържание на пестициди в тях. Доклад от 2012 г. посочва: „Връзката между излагането на пестициди и последиците за поведението и развитието на нервната система е област на нарастваща загриженост“. Научете повече в пролетно здраве - ползите от копривата, спанака, дивия чесън и киселеца

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Как да охладим бебето здравословно – полезни съвети за лятото

Как да охладим бебето здравословно – полезни съвети за лятото

Следваща статия
Малините вталяват, пречистват тялото и освежават

Малините вталяват, пречистват тялото и освежават

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар