Блог

Как да предотвратим морската болест при пътуване

Как да предотвратим морската болест при пътуване

Лятната почивка е свързана с пътуване – кола, влак, кораб, яхта или самолет. Звучи вълнуващо, стига понякога да не ни връхлита усещането, че светът просто няма да спре да се люлее. Без значение какъв е начинът на транспорт, той може да причини морска болест. Много експерти смятат, чесъществува генетична предразположеност, но няма сигурно обяснение защо някои хора се разболяват от возене в кола, лодка, самолет или влак, а други не.

 

Очите, вътрешното ухо (част, от което е вестибуларният апарат), кожата и мускулите изпращат сензорна информация към мозъка, която му позволява да се определи позицията на тялото в пространството и да се проследи дали и в каква посока се движи. Когато тази система за баланс изпраща противоречиви съобщения, изпратени от очите и вътрешното ухо, се проявяват симптомите на моркса болест - изпотяване, прималяване, гадене и повръщане. Например, когато се намирате в кораб и той се клати, вестибуларният апарат регистрира движение, докато очите и рецепторите в мускулите и ставите не отчитат такова. Подобна е ситуацията и при движение с автомобил, когато той променя посоката или скоростта си на движение. При самолетите пък допълнително влияние оказва промяната на налягането.

 

Как да се предпазим от болести в самолета
 

Вие ми се свят?

 

За някои хора симптомите на морска болест могат да бъдат предизвикани само от ходене по пътеките в супермаркет или гледане на електрически стълбове от прозореца на колата. Някои хора дори могат да получат морска болест при гледане на екшън филми на огромен екран.

 

С няколко прости стъпки може предотвратите морската болест или поне да потушите развиващите се симптоми като гадене.

 

Изберете правилната седалка. Ако е възможно, седнете там, където е най-малко вероятно да се усеща движение. В самолет това са местата до пътеката над крилото. Във влака изберете преден вагон, а на борда на кораб изберете кабина към центъра на кораба ( вътрешността).

 

С лице напред. Изберете седалка, която е изправена в посоката, в която пътувате, така че движението напред да съвпадне с усещането на тялото.

 

Сведете до минимум движенията на главата. Опитайте се да избегнете резки движения.

 

Гледайте в далечината. Съсредоточете се върху стабилна точка – дърво или друг конкретен обект, или просто в линията на хоризонта. Това ще позволи на очите да регистрират движение без да се замайвате от бързата смяна на близките стълбове.

 

Не четете и не се взирайте в екрана на мобилно устройство. При четене очите са фиксирани, но тялото чувства движението – така се създава сензорно противоречие. Гледайте пътя, за да може всички сетива да потвърдят, че пътувате.

 

Не прекалявайте с яденето. Избягвайте тежки, мазни и пикантни храни. Чрез проба може да установите личната поносимост към видовете храни при пътуване – какво ви помага и какво ви разболява. Забравете за алкохола!

 

При тежки случаи на морска болест, опитайте лекарства . Най-често това са антихистамини, които трябва да се вземат поне един час преди началото на пътуването. Предлагат се и хомеопатични лекарства, които се пият по схема. Най-популярни са Табакум ( на базата на тютюн) и Кокулин ( на базата на индийска билка). С тях може да се избегнат страничните ефекти на другите препарати като сънливост, но пък трябва да започнете да ги приемате по-отрано (поне ден преди пътуването)

 

Спасение от прилошване може да откриете в джинджифила. При повечето хора той спира повръщането и намалява гаденето. Немско проучване установява, че най-добър е ефектът от малко парченце пресен корен, сдъвкан 20-25 минути преди тръгването. Джинджифилът е едно от най-ефективните средства против повръщане с различен произход – през първите месеци на бременността, химиотерапия, при събиждане след операция. Достатъчно количество джинджифил има в джинджифиловите бисквити и джинджифиловата бира, които могат да се вземат при леки случаи на морска болест. Как да си отгледаме здравословен джинджифил у дома

 

Приятно пътуване и весела ваканция!

 

Научете още полезни съвети за безопасна лятна ваканция:


„Летен грип” – запознайте се с НОРОВИРУСИТЕ
 

5 летни занимания, които могат да са опасни за здравето
 

Барбекю: как да избегнем опасността от рак при печене

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
www.gizmodo.com.au
Предишна статия
Тайните на древната българска кухня

Тайните на древната българска кухня

Следваща статия
Бяла лястовица се появи в българско село

Бяла лястовица се появи в българско село

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар