Блог

Сусам: 7 предимства на тези мощни семена

Сусам: 7 предимства на тези мощни семена

Сусамените семена се получават от цъфтящо растение, с родина Африка и Азия. Сусамът е едно от най-старите култивирани растения в Света, както и едно от най-популярните семена. Силата на сусамовото семе датира отпреди хиляди години, когато то е било използвано от египтяните като лекарство.

 

Хранителни стойности

Мед – 73.5%
Триптофан – 37.5%
Манган – 44.5%
Магнезий – 31,5%
Калций – 35,1%
Фосфор – 22.6%
Желязо – 29,1%
Витамин В1 – 18.6%
Селен – 17.6%
Цинк – 18.6%
Калории (206) – 11%

 

7 предимства на тези невероятни семена

 

Силни кости

Сусамът е чудесен източник на калций и на цинк. Тези два минерала играят ключова роля за поддържане на здрави кости. Редовното ядене на сусам може да помогне за предотвратяване на остеопороза и за това сусамът е популярна част от хранителния режим на възрастните индивиди.

 

Намаляване на високо кръвно налягане

Сусамът съдържа сесамин и сесамолин, вещества, за които се смята, че могат да предотвратят високо кръвно налягане и да защитят черния дроб от повреда.

 

Лекува ревматоиден артрит

Минералът мед е важен за противовъзпалителни и антиоксидантни ензимни системи, известен за намаляване на болка и подуване, свързани с артрит. Освен това, този минерал помага да се осигури здравина на кръвоносните съдове, кости и стави.

 

Лекува анемия

Сусамът лекува анемия. 28 грама сусам може да компенсират около 23% от дневната доза желязо и 25% от дозата за магнезий. Установено е, че черният сусам се счита за по-мощен от белия, когато става въпрос за лечение на анемия.

 

Предотвратяване на диабет

Магнезий и други хранителни вещества допринасят за управлението на диабет. Няколко изследвания са показали, че сусаменото масло помага при регулиране нивата на кръвната захар и по този начин управлява диабета.

 

Предотвратяване на рак

Антиоксидантните свойства на сусама и наличието на хранителни вещества като магнезий и желязо, както и няколко витамина, изглежда, че намалят риска от някои видове рак. Той има антиканцерогенно вещество Фитат, за който е доказано, че предотвратява рак.

 

Облекчава стрес

28 грама сусам съдържат около 28% и 25% от ежедневното ни изискване на калций и магнезий. Те са от съществено значение за по-добро функциониране на нервната система, намаляване на промени в настроението и подобрител на настроението на като цяло.

 

Свързани статии:

Здравословните ползи на сусама и сусамовия тахан

Забележителни ползи от уникалните сусамени семена

Таханът може да спаси живота ви

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Сок срещу запек и цялостна детоксикация на тялото

Сок срещу запек и цялостна детоксикация на тялото

Следваща статия
Чай куркума-джинджифил - мощно противовъзпалително лекарство за облекчаване на болката

Чай куркума-джинджифил - мощно противовъзпалително лекарство за облекчаване на болката

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар