Блог

Сурови бадеми за здраво сърце

Сурови бадеми за здраво сърце

Знаехте ли, че консумацията на 20 броя сурови бадеми на ден пази от сърдечно-съдови заболявания. Това твърдят американски учени в изследване, публикувано от тях. Ядките като орех, фъстъци, лешници, бадеми, кестени и други са чудодейни. 

 

 

Консумирането на 20 броя сурови бадема на ден ни пазят от сърдечно-съдови заболявания. Това публикуваха в изследване американски учени. Ядковите плодове като орехи, фъстъци, лешници, бадеми, кестени и други са истинска благодат.

 

 

Редовната им консумация гарантира добро здраве, категорични са още лекарите. И все пак, бадемите водят класацията.
Факт е, че са високоенергийна храна – в 100 грама се съдържат средно 400 ккал, което трябва да се има в предвид при лица със затлъстяване. Белтъчният им състав е близък до този на млякото. Биологично ценни са ядковите мазнини, поради високото съдържание на есенциални мастни киселини. Въглехидратите са представени предимно като полизахариди, в това число и хранителни влакнини. От микроелементите най-застъпени са фосфор и магнезий, а от витамините – А, В1, В2 и най-вече витамин Е.

 

 


Голям брой важни биоактивни вещества, полезни за здравето, се намират в ядките. Тук могат да се изброят допълнително голям брой субстанции, които оказват защитен ефект по отношение на раковите заболявания. Някои ядки и семена като сусама например са добри източници на калций, а на желязо са овесените ядки, вареното жито, пшеничените зародиши, повечето ядки – кайсиеви, кашу, бадеми, сушените, тиквените семки.

 

 

Установено е, че хората, които приемат бадеми или други ядки поне 100 грама седмично, имат с 30% по-ниска заболеваемост от сърдечносъдови болести в сравнение с тези, които рядко или никога не консумират ядки. Малко количество ядки може да се включва и в диетата за отслабване – една шепа около 30 г доставя между 160 и 190 ккал.

 

 


Винаги има полза от консумацията на ядки, няма вредни видове. Най-добре е да се приема смес от различни ядки, тъй като едни са по-богати на витамин Е и селен, други – на цинк или мед. Една шепа смес от различни ядки дневно ще ви направи поздрави.

 

 


Освен това ядките съдържат полезните в борбата със сърдечносъдовите заболявания омега-З мастни киселини, които по принцип се срещат най-много в рибата. Освен антиоксидантния витамин Е, съдържат и други вещества с антиоксидантно действие – селен, флавоноиди, фенолни съединения, изофлавони и елагинова киселина. Мононенаситените мастни киселини, които преобладават в ядките, намалявайки „лошия холестерол“, не понижават нивото на „добрия холестерол“, който помага за извеждането на холестерола от тъканите и намалява натрупването му в стените на кръвоносните съдове.

 

 

За подобряване на умствената работоспособност хапнете малко ядки с мед, сирене или риба. Богати на серотонин, който също като триптофана има успокояващ ефект върху нервната система, са овесените ядки.

 

 

 

Свързани статии:

 

 

Плюсове и минуси на всички типове ядки

 

Пекановите ядки са с неоспорими лечебни свойства

 

Кайсиевите ядки лекуват рак, вталяват и разкрасяват

 

 

Източник: Здраве Да е

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Здравословното ни остаряване зависи от гените

Здравословното ни остаряване зависи от гените

Следваща статия
Интернет платформа дава подробна информация и местоположение на аптеките в България

Интернет платформа дава подробна информация и местоположение на аптеките в България

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар