Блог

Пекановите ядки са с неоспорими лечебни свойства

Пекановите ядки са с неоспорими лечебни свойства

Пеканови ядки за здрав черен дроб ви препоръча „Здраве да е“ само преди няколко дни, а сега ще ви разкажем повече за тях, тъй като този вид орех не е популярен у нас. Наричат пекана цар на орехите или маслен заради високата му масленост и неоспорими лечебни свойства. Латинското му название е Carya olivaeformis и произхожда от югоизточната част на Северна Америка. Затова пеканът е известен още като американски орех. В Европа е пренесен през 16 век от испанските колонизатори.

 

Сърцевината на този вид орех е изключително вкусна, сладка и високо калорична. В една ядка могат да се открият 71% мазнини, 15% въглехидрати, 10% протеини, минерални вещества и вода. Пеканът е богат на калций, магнезий, натрий, желязо, мед, селен, флуор фосфор, манган, калий, цинк и на витамините А, В и Р. Доказано е, че тези вкусни ядки влияят благотворно на организма – подобряват работата на повечето системи и органи. Особено полезно е пекановото масло, което възвръща младостта и красотата.

 

Пеканът съдържа дъбилни вещества и мононенаситени мазнини. Ето защо ядките са богати на гама токофероли, които предпазват от окисление мазнините, протеините и ДНК клетките; в същото време и на фитостероли, които са активен защитник срещу „лошия“ холестерол в кръвта. Една шепа ядки на ден могат да предотвратяват развитието на варикоза, атеросклероза, исхемична болест на сърцето. Има и безспорни противоракови свойства. Авитаминоза и анемия се лекуват лесно с пеканови ядки, защото стимулират апетита, намаляват умората, подобряват дейността на хормоналната и половата система.

 

Лечението на главоболие, простуда и загуба на сила е доказано при вътрешен прием на масло от пеканови орехи. Това масло заменя повечето мазнини, повишава имунитета и забавя процесите на стареене. Ако се прилага външно ( пример за това са маските и кремовете) – е възможно човек да се отърве от редица кожни заболявания (от слънчеви изгаряния до ухапвания от насекоми и гъбични проблеми). Маслото се препоръчва да се прилага при масажи, защото овлажнява, подхранва и подмладява кожата.

 

Тези ядки обаче са малко тежки за храносмилателната система. Затова се препоръчва да не се прекалява с консумацията им. Ако изядете повече от 100 грама наведнъж, е възможно да имате проблеми. Хората със затлъстял черен дроб и склонни към алергии трябва да внимават с консумацията. Както е известно, лекарство или отрова- всичко зависи от дозата.

 

В пекана има няколко важни В-комплекс групи от витамини като рибофлавин, ниацин, тиамин, пантотенова киселина, витамин B-6 и фолати. Взети заедно, тези витамини действат като ко-фактори за засилването на метаболитните ензими в човешкото тяло.

 

Интересно е да се знае, че американският орех е бил традиционна храна за индианците. Те най-често са го консумирали като ядково мляко. За да си приготвите такава напитка, трябва да счукате или да смелите с чопър пекани и да ги разбъркате с вода.

 

За разлика от нашенския орех американският има гладка черупка и тя е с а т.нар. затворени „шевове“, освен това формата на пекановия плод е по-издължена, а ядката е сплесната.Разлика има и във вкуса – този вид орех е много по-сладък от нашия.

 

Американският орех освен в кулинарията, фармакологията и козметиката, се използва и за дървесина. Това дърво може да живее до 500 години, а да плододава до 300 години. Днес това дърво се отглежда в Испания, Италия, а културни насаждения от него освен в САЩ има в Казахстан и Узбекистан. Интересно е, че пеканът е гостоприемник за трюфелите.

 

Свързани статии:

4 страхотни ядки, които поддържат черния дроб здрав

Кои са 14-те най-често срещани алергени в ястията?

Шам-фъстък – една „щастлива ядка”, която помага на нашето здраве

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Европа ни дава пари за дълъг живот

Европа ни дава пари за дълъг живот

Следваща статия
Кои правила трябва да знае болният, за да оздравее по-бързо?

Кои правила трябва да знае болният, за да оздравее по-бързо?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар