Блог

Кои са 14-те най-често срещани алергени в ястията?

Кои са 14-те най-често срещани алергени в ястията?

Ресторантьори обявяват 14-те най-често срещани алергени в ястията.
 

 

Виена с първо кафене за алергични хора
 

Във Виена още през септември заработи първото в Австрия кафене за алергични хора, чийто съдържателки са майка и дъщеря. То носи името  „Сладко за всички” и се намира в  централния 4-и район на австрийската столица. 
 

За Маргрет Ротхог (55 г.) една поничка може да се окаже смъртоносна, тъй като е алергична към брашното. 

 

Около 30 на сто от хората в индустриалните страни страдат от непоносимост към хранителни продукти и алегрии. Тенденцията се покачва.
 

 

Да излезеш да похапнеш навън е невъзможно за тях, защото не знаеш какво съдържа храната, казва Маргрет. Тя, заедно с 26- годишната си дъщеря Франка са  вдъхновени от страстта си към пекарство и сладкарство, но и от своите страдания. 
Асортиментът включва торти, които са ознначени, че не съдържат глутен, лактоза и хистамин, обяснява Франка , която е равноправен участник в проекта. 
 

 

Междувременно стана ясно, че  гостилничарите в ЕС от края на 2014 година ще трябва да дават информация за 14-те най-често срещани алергени в ястията – като лактоза и глутен напр. За целта заведенията трябва да обучат персонал. Това гласи разпоредба на Европейската комисия. Като засегнати дори ще са павилиончетата за бързо хранене, включително бюфет и катеринг. 
 

 

Новият регламент за етикетирането на храните, който влиза в сила от 13 декември, разяснява доц. д-р Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диететика, цитирана от 24 часа.
 

 

Той е насочен към повишаване на информираността на потребителите и ще се прилага във всички 28 страни членки. Отговаря на настойчивите искания на гражданите в тези държави за повече, по-четлива и по-разбираема информация. Тя трябва да е 
на видно място  и когато е необходимо - да е незаличима.  Документът слага край на невъзможния за прочитане дребен шрифт. Големината на буквите вече трябва да бъде поне 1,2 мм и не по-малка от 0,9 мм за много малки опаковки - дъвки, бонбони и др., с ограничена площ.
 

 

Нов аспект е и задължителното изтъкване на информацията за алергените в предварително опакованите храни, както и в храните, които се предлагат в разфасовки или в ресторантите. 
 

 

На всички видове месо вече ще се изписва страната на произход . Въвеждат се норми и при дистанционна продажба на храни. Не на последно място е изискването за задължителна информация за хранителната стойност на всяка храна - данни, които към момента се обявяват доброволно. 
 

 

Това ще се прилага след един сравнително дълъг, но необходим гратисен период - влиза в сила от декември 2016 г.
 

 

Списък на потенциалните алергени:

 

1. Зърнени култури, съдържащи глутен, а именно: пшеница, ръж, ечемик, овес, спелта (вид пшеница), камут (вид едра твърда пшеница) или техни хибридни сортове, както и продукти от тях, с изключение на:

а) глюкозен сироп на пшенична основа, включително декстроза;

б) малтодекстрини на пшенична основа;

в) глюкозен сироп на ечемична основа;

г) зърнени култури, използвани за производство на алкохолни дестилати, включително етилов алкохол от селскостопански произход.

 

2. Ракообразни и продукти от тях;

3. Яйца и продукти от тях.
 

4. Риба и рибни продукти с изключение на:

а) рибен желатин, използван като носител на витамини или каротиноидни заготовки;

б) рибен желатин или рибен клей, използван като подобряващ агент в бира и вино.


5. Фъстъци и продукти от тях;

6. Соя и соеви продукти с изключение на:

а) напълно рафинирани соево масло и мазнина;

б) натурални смесени токофероли (E306), натурален D-алфа токоферол, натурален D-алфа токоферолацетат, натурален D-алфа токоферолсукцинат от соеви източници;

в) фитостероли и фитостеролови естери от растителни масла, получени от соеви източници;

г) растителен станолов естер, произведен от стероли на растителни масла от соеви източници;
 

7. Мляко и млечни продукти (включително лактоза) с изключение на:

а) суроватка, използвана за производство на алкохолни дестилати, включително етилов алкохол от селскостопански произход;

б) лактитол.
 

8. Ядки, а именно: бадеми (Amygdaluscommunis L.), лешници (Corylusavellana), орехи (Juglansregia), кашу (Anacardiumoccidentale), пеканови ядки (Caryaillinoiesis (Wangenh.)К. Koch), бразилски орехи (Bertholletiaexcelsa), шамфъстък (Pistaciavera), орехи макадамия или орехи Куинсленд (Macadamiaternifolia) и продукти от тях с изключение на ядки, използвани за производство на алкохолни дестилати, включително етилов алкохол от селскостопански произход.
 

9. Целина и продукти от нея.
 

10. Синап и продукти от него.
 

11. Сусамово семе и продукти от него.
 

12. Серен диоксид и сулфити с концентрация над 10 mg/kg или 10 mg/litre, изразени под формата на общ SO 2, който следва да се изчисли за продуктите, предлагани готови за консумация или върнати към първоначално състояние съгласно указанията на производителя.
 

13. Лупина и продукти от нея.
 

14. Мекотели и продукти от тях.
 

Какво ще има на новия етикет от 13.XII.

 

Задължително е посочването на следните данни:

(а) наименование на храните;

(б) списък на съставките;

(в) всички съставки или спомагателни вещества, причиняващи алергии или непоносимост;

(г) количество на определени съставки или категории съставки,

(д) нетно количество на храните;

(е) срок на минимална трайност или срок на годност;

(ж) специални условия на съхраняване и/или условия на употреба;

(з) името или търговското наименование и адрес на стопанския субект, който отговаря за информацията за храните;

(и) страната на произход или мястото на произход;

(й) указания за употреба;

(к) действителното обемно съдържание на алкохол (при напитки с > 1,2 об.%);

(л) обявяване на хранителните стойности.

 

Свързани статии:

Храните в ЕС с еднакви етикети

Какво ви алергизира - тестове с алергени

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Да се отървем от натрупаните мазнини по корема

Да се отървем от натрупаните мазнини по корема

Следваща статия
По походката ще познаете болния от хемофилия

По походката ще познаете болния от хемофилия

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар