Блог

Шам-фъстък – една „щастлива ядка”, която помага на нашето здраве

Шам-фъстък – една „щастлива ядка”, която помага на нашето здраве

Хранителните специалисти съветват да си похапваме шам-фъстък, за да предпазим сърцето си. Тази ядка е високо-калорична и съдържа необходимите за хората витамини, аминокиселини и минерални вещества. Най-много обаче се откроява витамин Е, който е природен антиоксидант, който подмладява нашия организъм. Известни са били през древността като „магически ядки“. Китайците пък са й дали името „щастлива ядка“ – вероятно това се дължи на пукнатината между черупките, която наподобява усмивка.

 

Интересно е, че шам-фъстъкът се бере през нощта, защото през деня дърветата отделят етерични масла, от които може да ви се завие свят. Тези ядки са толкова полезни, защото са богати на протеини, в тях няма холестерол и несвързани мазнини и това ги прави идеална храна за вегетарианците, защото могат да заместят продукти от животински произход. Ако пък искате да се избавите от излишните килограми – хапвайте повече шам-фъстък.

 

Специалистите съветват да се консумира шам-фъстък, заради техните високи си хранителни стойности и защото ядките са идеални за възстановяване на изтощен организъм. Няма спор, че са полезни и при силни физически, и умствени натоварвания. Ако искате да се отървете от умората и да подобрите самочувствието си – хапвайте тази ядка. Работата на сърдечно-съдовата система, учестеното сърцебиене се подобряват след приемането на шам-фъстък. Помагат и за намаляването на сърдечни заболявания. Редовната употреба на ядките подобрява работата на черния дроб,и помага за излекуването от жълтеница. Чернодробните и стомашни колики, анемията ще са само далечен спомен след консумацията на шам-фъстъка. Той лекува и заболявания на дихателната система, усилва потентността, но също така изчиства и местата, където е имало язви. Интересно е, че маслото от шам-фъстък пък премахва лунички и петна по кожата.

 

В шам-фъстъка се съдържат важни за човешкия организъм микроелементи. Има мед, манган, фосфор, калий и магнезий. Съдържанието на витамин В6 е същото като при говеждия черен дроб. Ядката е богата още на фолати, биотин, тиамин, рибофлавин, ниацин и пантотеинова киселина. Антиоксидантните му свойства са ненадминати.

 

Тези ядки са единствените по рода си, които притежават в голямо количество лютеин и зеаксантин – вещества (каротиноиди), които подобряват зрението и намаляват риска от дистрофия, която е виновна за необратимото ослепяване на старите хора.

 

 

Освен тези ползи шам-фъстъка намалява свиването на кръвоносните съдове при стрес и подобрява контрола на нервната система върху дейността на сърдечносъдовата, това смята група от американски учени. Те подлагат на изследване група доброволци, които страдат от диабет втори тип. Тези пациенти са избрани не случайно, тъй като е известно, че диабетът предразполага към развитие на сърдечни заболявания.

 

В този експеримент участниците са били подложени на два типа стрес след спазването на определен хранителен режим в продължение на месец. Разделени са били на две групи като едната е трябвало да консумира по две шепи шам-фъстък – около 150 ядки, като половината са били безсолни. Общият прием на мазнини за деня на тази група е бил с 5% по-висок – 33%, но калориите за деня са били еднакви и за двете.

 

Ако хора с диабет включат ядките в ежедневното си меню, то стойностите на кръвното налягане ще се подобрят значително.

 

А за финал една рецепта за египетска салата – нужни са ви 500 г домати, които се обелват и почистват от семената, нарязват се на ситно, смесват се със 100 г ситно нарязан лук, 250 г смлени ядки и се добавя сол на вкус.

 

Свързани статии:

Шам фъстъкът може да помогне да избегнете диабет

Сок, който само за една седмица обръща хода на диабет тип 2

Народни рецепти при камъни в бъбреците

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
40 000 двойки се нуждаят от даряване на яйцеклетка, за да имат дете

40 000 двойки се нуждаят от даряване на яйцеклетка, за да имат дете

Следваща статия
8 неочаквани приложения на боровите иглички

8 неочаквани приложения на боровите иглички

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар