Блог

Ядки за здрав черен дроб

Ядки за здрав черен дроб

Яденето на ядки е полезно за организма. Имаядки, които са с по-високо съдържание на мазнини, но този вид мазнини са здравословни за тялото. Всички специалисти съветват хората, дори тези, които са на диета, да закусват с шепа ядки. Това води до намаляване на апетита, а освен това помага за блестяща коса и нежна кожа. Няма спор, че всякакъв вид ядки помагат за намаляване на „лошия“ холестерол, пазят сърцето и черния дроб.

 

Черният дроб участва във въглехидратната обмяна. В него се извършва дезаминиране на аминокиселините. Можете да си представите, че той поема от кръвта редица вредни за организма вещества и след това успява да ги превърне в неотровни съединения и да ги върне в кръвния ток. Това значи, че нашият черен дроб е всъщност една много сложна система. Ето защо не са рядкост заболяванията на този орган. И за да се избегнат или лекуват такива неразположения, специалистите препоръчват включването на ядки в менюто, защото ядките облекчават стреса на детоксикация на черния дроб.

 

Ето и няколко причини защо е полезно да ги похапвате:

Тъй като имат дебели черупки, ядките не са храна, която ще ви изложи на токсичност. Точно дебелата им „къщичка“ им позволява да се защитят от различни замърсители, като по този начин  се намалява риска от токсичност.

 

Те са идеален източник на протеини, освен това са с високо съдържание на антиоксиданти и в тях има ненаситени мазнини. За хората с проблеми с черния дроб и нарушена чернодробна функция, протеинът е много важен. Благодарение на него тялото се сдобива с градивни елементи за оформянето на нови клетки, които възстановяват тъканите. Това всъщност е знак, че имунната система функционира правилно. Антиоксидантите са тези, които помагат за неутрализирането на свободните радикали, които вредят на чернодробните клетки. Ненаситените мазнини са страхотни в това да не позволяват да се натрупат мазнини в черния дроб и помагат в изграждането на здрави клетъчни мембрани около клетките.

 

Идеалните ядки за черния дроб са:

Бразилският орех – той невероятен източник на селен. Както вече писахме в статията за бразилския орех селенът е особено важен за всеки човек с чернодробно заболяване, защото той го предпазва от увреждане на клетките на черния дроб, укрепва имунитета и спомага за еластичността на тъканите.

 

Обикновеният орех пък съдържа аргинин, аминокиселина, която помага на черния дроб за детоксикацията на амоняка. В тях също така могат да се открият страхотните омега 3 мастни киселини, които също помагат за детоксикацията на черния дроб.

 

Пеканови орехи – пък са ядки, в които се открива високо съдържание на витамини и минерали. Още по интересно е, че в тях има една особена форма на витамин Е, наречена гама-токоферол. След проучване е установено, че нивата на гама-токофероли в тялото се удвоява, а нивата на лошия холестерол в кръвта се понижават с около 33%. Ето защо това ги прави основно оръжие в борбата срещу затлъстяването на черния дроб.

 

Да не забравяме и бадемите. В тях се съдържа много калций, магнезий, витамин Е, селен и влакна. Магнезият е този, които помага за отпускането на кръвоносните съдове. Бадемите са идеални за намаляването на кръвната захар след хранене, което е сътрудник на затлъстяване на черния дроб.

 

Ето защо тези четири вида ядки са идеални за менюта ни и в борбата с това да имате здрав черен дроб.

 

Свързани статии:

Помощ за черния дроб

4 храни за прочистване на черния дроб

Бразилски орех стимулира мъжката потентност

6 убедителни причини да ядем орехи

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Авокадото са здравословни за сърцето плодове, които намаляват лошия холестерол и предоставят пълноценен протеин

Авокадото са здравословни за сърцето плодове, които намаляват лошия холестерол и предоставят пълноценен протеин

Следваща статия
Една чаша боровинки на ден помага за облекчаване на високо кръвно налягане и втвърдени артерии

Една чаша боровинки на ден помага за облекчаване на високо кръвно налягане и втвърдени артерии

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар