Блог

Здравословното ни остаряване зависи от гените

Здравословното ни остаряване зависи от гените

Повече от проучванията относно болести се фокусират над вече болните хора, защото при тях е много по-веоятно да покажат генетични и други промени, които са довели до състоянието им. Обаче, изследователи започват да намират обратната страна на този метод, което е изучаването на хора с по-редкия случай, в който те имат генетични промени, които могат да причинят дадена болест, но хората остават здрави. 

 

 

Може ли да се намери обяснение за това как те успяват да „излъжат“ болестта и да останат здрави?

 

 

Това е въпросът, на който д-р Ерик Топъл, директор на Scripps Translational Science Institute, и колегите му търсят отговор и се опитват да разберат как се остарява здравословно. Някои заболявания като сърдечни проблеми, рак, деменция и диабет са по-често срещани с напредване на възрастта. Има хора, които като че ли са имунизирани и успяват да доживеят до дълбока старост, като запазват интелектуалните и физическите си възможности дълго време. Топъл и неговият екип изследвали такава група хора, които те наричат Wellderly (по-стари от 80 години, без хронични заболявания и който не са вземали никакви лекарства за хронични заболявания). От 1354 души в проучването, на 511 участници бил изследван целия геном. Над осем години, учените анализирали тяхната ДНК и я сравнявали с резултатите на техни връсници, които имали типичните хронични заболявания, свързани със стареенето.

 

 


За тяхна изненада, не гените, свързани с дългия живот са тези, които разделят Wellderly от другите. В действителност, имало малка връзка между гените, които вече са били идентифицирани като сътрудници на дълголетието и гените, които отличавали Wellderly. „Хората, които остаряват здравословно наистина изглежда са отделна група, която остава свободна от хронични заболявания в сравнение с изкуствено поддържащите се, с тежки хронични заболявания, които остават живи, благодарение на модерната медицина“, казва Топъл. „Мислехме, че ще има много допирни точки, но всъщност не е така.“

 

 


Това, което различава групата Wellderly от другите е набор от гени, които са свързани с тяхната когнитивна функция. Участниците в тази група е по-малко вероятно да имат вредната форма на АроЕ гена, който е свързан с повишен риск от болестта на Алцхаймер. Учените също така открили, че тази група има по-високи нива на рядък вариант на гена, който секретира протеини в мозъка привлечени от амилоид. Амилоидът е протеин, който се натрупва по необичаен начин в мозъка на пациенти с Алцхаймер, така че тази версия на гена е привлекателна цел за някой вид защитни фактори, който като гъба попиват увредения амилоид преди да причини Алцхаймер. Лекарство, което да имитира ефектите от тази необичайна форма на гена може да бъде начин да се помогне да бъде избегната болестта на Алцхаймер.

 

 


Но това е само един от начините, на който хората могат да разчитат, за да остаряват като катедрали. Топъл споделя, че вероятно, за да остарява човек добре е необходимо да има двата вида гени, които намаляват риска от хронични заболявания (като например избягване на вредната форма на АроЕ), както и да има и гени, които дават някакъв вид защита срещу вредните ефекти на хроничните заболявания (като новоидентифицирания и рядък вариант на гена на мозъка). „Вероятно има стотици защитни варианти“, допълва ученият.

 

 


Това, което проучването подчертава е, че единственият начин да ги идентифицира, е да продължава да изучава хората, които остаряват добре, без заболявания, тъй като някои от генетичните приноси за здравословното им състояние може да са рядкост. Важно е също да се проведе цялостно геномно изследване на тези хора, за да се разбере напълно какви полезни улики притежава тяхната ДНК. „Това е като откриването на тайната на природата за това как хората да останат здрави“, казва специалистът. „Да учим неща от природата, а не да се опитваме да измисляме потенциални нови лекарства за здравословно стареене, вероятно ще е много по-конструктивно.“

 

 

Свързани статии:

 

 

Комарите предпочитат хора с определен ген

 

 

Съвременните хора са наследили алергиите от неандерталците


 

Ако бащата е умен, не е гаранция, че детето няма да е глупаво

 

 

Източник: Здраве Да е

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Хобито - най-истинската терапия

Хобито - най-истинската терапия

Следваща статия
Сурови бадеми за здраво сърце

Сурови бадеми за здраво сърце

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар