Блог

Интернет платформа дава подробна информация и местоположение на аптеките в България

Интернет платформа дава подробна информация и местоположение на аптеките в България

Знаехте ли, че една аптека у нас обслужва средно 1806 души, а в Европа това число нараства до 4450. Там, обаче, на аптека се падат средно 2,6 магистър-фармацевти, а у нас - по 1,5. От това сравнение може да се заключи, че аптеките в България са около 2,5 пъти повече от средното за Европа, но фармацевтите в тях са почти 2 пъти по-малко. 

 

 

 

Дори в Столицата, където има аптеки навсякъде само шест осигуряват пълен набор от услуги, а в някои селища в страната няма изобщо откъде да се купят цигари. Това се разбра след излизането на нова интернет платформа www.mapteka.bg, която предоставя пълна карта на аптеките и дрогериите у нас. Там са въведени данни от всички от всички официални регистри и при желание може да се види и подробна информация за собствениците на обектите, дали работят с НЗОК, работното им време, денонищни ли са, приготвят ли лекарства по рецепти и прочие. 

 

 

 

Освен пълна справка за аптеките и техния вид по населени места платформата предлага и адреса на най-близката аптека в момента, както и маршрут как да се стигне дотам от конкретното място, в което се намира в момента потребителят. Информацията ще се актуализира непрекъснато.

 

 

 

В момента според данните в платформата у нас има 5009 аптеки и дрогерии, като само аптеките са 4197, а магистър-фармацевти в България - общо 6174.

 

 

 

С интегрираните данни в платформата и електронния регистър на аптеките сме готови за електронното здравеопазване, обясни авторът на проекта и главен секретар на Българския фармацевтичен съюз Светослав Крумов. 

 

 

 

Според проф. Илко Гетов, председател на организацията, годишен мораториум върху откриването на нови обекти в селища, където вече има аптеки, ще регулира неравномерното разпределение. Според него може да е работещ вариант и "връщане на регулаторната роля на държавата", тъй като продажбата на лекарствата не е обикновена търговска дейност, която естествено се регулира от пазарните механизми, а косвено представлява "достъп до терапия".

Източник: 24 часа.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Сурови бадеми за здраво сърце

Сурови бадеми за здраво сърце

Следваща статия
Работете в градина за по-дълъг живот

Работете в градина за по-дълъг живот

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар