Блог

Селски лекари стават и аптекари

Селски лекари стават и аптекари

Джипитата, които лекуват пациенти в отдалечени райони на България, ще получат правото да продават на болните медикаменти. Независимо дали препаратите са по лекарско предписание или не.

 

 

Това предвиждат промени в закони, които парламентарната комисия по здравеопазване ще започне да разглежда, съобщи за „Труд" председателят й ген. Стоян Тонев. Идеята е готвените реформи в лекарствената политика да влязат в сила от април.

 

 

В момента в много родопски села или райони в северозападна и североизточна България няма аптеки на десетки километри, затова пациентите се оправят кой както може - или някой отива до града и изпълнява рецептите на още десетина болни, или всеки един търси роднини и комшии за помощ. „От много години в Швейцария има практика фамилните лекари да продават лекарства", посочи ген. Тонев. А от НЗОК напомниха, че в Германия така е още от 80-те години на миналия век.

 

 

Неблагоприятните джипи практики у нас са около 400, като в някои случаи семейният доктор отговаря за 400 души, друг път за 800 или повече. Т.е. законовата промяна ще облекчи стотици хиляди болни българи, които живеят в планините, по границите или в махали на голямо разстояние от аптеки.

 

 

„С нов текст в Закона за здравното осигуряване обмисляме да върнем модела, действал до 2008 г., според който здравната каса плащаше 100% покритите лекарства не на аптеките, както е в момента, а на производителите или на дистрибуторите им", съобщи още за „Труд" ген. Тонев. Той обясни, че идеята е, прескачайки надценките, НЗОК да реализира най-малко 7-12% икономии от годишната сума за лекарства, а в най-добрия случай - цели 25%. Тази година здравната каса ще даде близо 720 млн. лева за медикаменти за домашно лечение и за онколекарства. Тоест, ако промяната стане факт, ще тя ще плати между 50,5 млн. лв. и 180 млн. лв. по-малко за напълно безплатните медикаменти. Става дума за 217 препарата от всичките над 2000, които са в позитивната листа.

 

 

Около половин милион българи получават чрез протоколи напълно покрити медикаменти, които са предимно за лечение на рак, кръвни заболявания, редки болести, диабет, множествена склероза и др. „Пациентите пак ще взимат лекарствата си от аптеките, а ако те откажат да отпуснат скъпоструващата терапия, тъй като НЗОК няма да им плаща за нея, може да им бъде отказан договор с касата", каза още ген. Тонев.

 

 

Според дистрибутори обаче идеята е трудно осъществима, възникват много въпроси и проблеми и налага куп нормативни промени. Например как, ако касата не плаща на аптеката, дистрибутор ще достави лекарства без да ги фактурира, което нарушава данъчни закони, или как ще се знае на кой доставчик какво да се плати (тоест налага се сериозна отчетна и електронна система).

 

Проф. Илко Гетов, председател на фармацевтичния съюз: Всеки да работи, за каквото е учил

 

 

Не съм започнат с готвените идеи за промени. Но ако те станат факт, няма гаранция че безплатните лекарства ще достигат до аптеките. Причината е, че сега дистрибуторът има интерес да ги доставя на всички аптеки, тъй като касата им плаща за всяко отпуснато 100% покрито лекарство. Второ - ако дистрибуторът няма пари или не е сключил договор с производителя на даден препарат, той също може да не извърши доставката.

 

 

Не е изключено и вертикални структури - тоест като някои вериги аптеки с дистрибутор, да въртят „вътре в себе си" лекарства, а аптеките извън тях да стоят и да гледат. Решение е както НЗОК дава стимули на джипита за неблагоприятни практики, да осигури и за разкриване на аптеки в отдалечени райони. Защото всеки трябва да работи това, за което е учил. Лекарите и без друго са затрупани с много административна работа. Ако започнат да продават и лекарства, то ще е трудно да извършват качествено две различни дейности едновременно.

 

 

Свързани статии:

Фелдшер с колело изминава 30 км на ден, за да лекува болни

Еврокомисията ще следи под лупа здравеопазването ни

 

Автор: trud.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Лечебна супа от чесън, 100 пъти по-мощна от антибиотици

Лечебна супа от чесън, 100 пъти по-мощна от антибиотици

Следваща статия
При болно гърло и температура – чай от липов цвят

При болно гърло и температура – чай от липов цвят

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар