Блог

Плюсове и минуси на всички типове ядки

Плюсове и минуси на всички типове ядки

Наясно сте, че ядките и семената са едни от най-полезните храни за хората. Те заемат второ място след зеленолистните. Само шепа ядки на ден осигуряват хранителните вещества за функционирането на мозъка. Те съдържат витамини А, Е и В, както и множество микроелементи - калий, калций, фосфор и желязо. 

 

 

Ядките се предлагат сурови, бланширани, печени или пържени. Някои дори са допълнително овкусени с панировка или пикантни подправки. Ето кои от тях са най-подходящи в зависимост от начина на термична обработка.

 



Сурови

 


Плюсове

 


Заради липсата на термична обработка те са запазили най-ценните си вещества.  В суров вид от ядката се усвояват всички микроелементи, а не само калориите. Ако ядките са в черупките, в които растат, в този им вид те са най-полезни. Черупката ги предпазва от всякакво външно влияние. 

 


Минуси

 


Насипните сурови ядки често стоят изложени на слънце и други вредни влияния твърде дълго. Избирайте такива в плътно затворени кутии, или съхранявайте купените насипни в плътно затворен, тъмен буркан в хладилника. Повечето суровите ядки се обработват с различни химикали. Затова преди консумация ги накисвайте. Така отстранявате вредната фитинова киселина. 

 

 

Бланширани

 


Плюсове

 


Бланширането е една от най-щадящите термични обработки. Ядката има вкус едновременно на сурова и на печена. Бланшираните ядки са без обелки, което е голям плюс за хората с по-чувствителни стомаси. Захарите в 100 г бланширани лешници са 3,5, в сравнение с 4.9 при печените и 4.3 при суровите. 

 


Минуси

 


Заради липсващата обвивка, бланшираните лешници не са особено дълготрайни. 

 



Печени
 

 

Плюсове

 


Вкусни са. Хранителните им стойности са леко по-ниски от тези на суровите ядки, но не много. 

 



Минуси

 

 


Обикновено се пекат в мазнина и сол. При този процес при бадемите и лешниците, които са едни от най-масово консумираните ядки, се образува акриламид - действа като невротоксин. Излишното количество от него има канцерогенно действие и може да предизвика изменения в хромозомите. За да намалите рисковете, е препоръчително сами да печете ядките си и да използвате естествен вид сол.

 

 

Пържени

 


Плюсове

 


При тази топлинна обработка вкусът е по-различен от този при печене или когато липсва такъв. Мазнината и солта, в които са обработвани, повишава калорийната им стойност. Заради пърженото са неподходящи за хора с чувствителни стомаси. 

 



Минуси

 


Ярката обвивка на панировката прави този тип ядки (например оранжевите бирени фъстъци) привлекателни за децата и те заявяват открит интерес да консумират точно от този вид. 

 

 

Свързани статии:

 

 

Кайсиевите ядки лекуват рак, вталяват и разкрасяват

 

 

4 страхотни ядки, които поддържат черния дроб здрав

 

 

Кедрови ядки - естествен източник на витамини, минерали и мастни киселини

 

 

Източник: ladyzone.bg



Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Изтекъл срок на годност? За тези храни няма значение

Изтекъл срок на годност? За тези храни няма значение

Следваща статия
Всичко за синдрома на раздразнените черва

Всичко за синдрома на раздразнените черва

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар