Салата айсберг няма много добра репутация, когато става дума за съдържание на хранителни вещества. Тя обаче не е напълно заслужена – просто хранителните ѝ качества са по-малко впечатляващи, в сравнение с тези на другите видове листни зеленчуци.
Салата айсберг е източник на някои основни хранителни вещества, докато в същото време е с ниско съдържание на калории. Макар да не може да се очаква да осигури ползите, които останалите листни зеленчуци носят, тя е вкусна добавка към хранителния режим, която все пак ще обогати менюто.
По-голямата част от калориите се дължат на съдържанието на въглехидрати. Количеството от две чаши салата айсберг осигурява 4 г въглехидрати, както и 1,8 г диетични фибри. Въглехидратите служат като гориво, важно за функционирането на нервната система и подпомагат мускулните контракции. Диетичните фибри оставят усещането за ситост по-дълго и са полезни срещу запек.
Салата айсберг е добър източник на витамин K. В количеството на две чаши се съдържат 35 микриграма витамин K, което се равнява на 28% от необходимия дневен прием за мъжете и 39% за жените. Този витамин подпомага здравето на костите и кръвосъсирването. Адекватният прием на витамина може да намали риска от развитие на остеопороза.
Консумацията на салата айсберг повишава и приема на витамин А. Подобно на витамин K, витамин А също допринася за здравето на костите – регулира растежа им. Когато се приема в в достатъчни количества, може да бъде полезен още и за кожата, очите и кръвта.
Свързани статии:
Уникалните свойства на марулята
Китайско зеле помага при възпаления и инфекции
Една салата на ден, най-доброто здравословно обещание за Нова година – рецепта
5 витамина, за които не предполагате колко са важни
Най-полезните плодове и зеленчуци
Автор: ehograf.info
Коментари