Блог

Салата айсберг за здрави кости

Салата айсберг за здрави кости

Салата айсберг няма много добра репутация, когато става дума за съдържание на хранителни вещества. Тя обаче не е напълно заслужена – просто хранителните ѝ качества са по-малко впечатляващи, в сравнение с тези на другите видове листни зеленчуци. 

 

 

Салата айсберг е източник на някои основни хранителни вещества, докато в същото време е с ниско съдържание на калории. Макар да не може да се очаква да осигури ползите, които останалите листни зеленчуци носят, тя е вкусна добавка към хранителния режим, която все пак ще обогати менюто. 
 

 

По-голямата част от калориите се дължат на съдържанието на въглехидрати. Количеството от две чаши салата айсберг осигурява 4 г въглехидрати, както и 1,8 г диетични фибри. Въглехидратите служат като гориво, важно за функционирането на нервната система и подпомагат мускулните контракции. Диетичните фибри оставят усещането за ситост по-дълго и са полезни срещу запек. 
 

 

Салата айсберг е добър източник на витамин K. В количеството на две чаши се съдържат 35 микриграма витамин K, което се равнява на 28% от необходимия дневен прием за мъжете и 39% за жените. Този витамин подпомага здравето на костите и кръвосъсирването. Адекватният прием на витамина може да намали риска от развитие на остеопороза.
 

 

Консумацията на салата айсберг повишава и приема на витамин А. Подобно на витамин K, витамин А също допринася за здравето на костите – регулира растежа им. Когато се приема в в достатъчни количества, може да бъде полезен още и за кожата, очите и кръвта.

 

Свързани статии:

Уникалните свойства на марулята

Китайско зеле помага при възпаления и инфекции

Една салата на ден, най-доброто здравословно обещание за Нова година – рецепта

5 витамина, за които не предполагате колко са важни

Най-полезните плодове и зеленчуци

 

Автор: ehograf.info

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Срещу артрит и висок холестерол – масло от крил

Срещу артрит и висок холестерол – масло от крил

Следваща статия
Детоксикация от тежки метали на ‘бедния човек’ – стимулирайте здравето без харчите много

Детоксикация от тежки метали на ‘бедния човек’ – стимулирайте здравето без харчите много

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар