Блог

5 витамина, за които не предполагате колко са важни

5 витамина, за които не предполагате колко са важни

Всички сме чували колко полезни и важни за организма са редица витамини и хранителни вещества като витамини А, В, Е, както и калцият, желязото и т.н. В стремежа си да се храним правилно и здравословно понякога пропускаме тези от тях, които не са толкова широко разпространени, но са също толкова важни. Днес обръщаме внимание на 5 такива витамина и хранителни вещества.
 

Селен

Този изключително важен минерал си партнира успешно в тялото ни с витамин Е, като двете хранителни вещества работят съвместно като антиоксиданти, борят се с износването и увреждането на клетките и срещу инфекциите. Дневната дажба за върастен човек трябва да е 50 микрограма на ден. Чудесни източници на селен са морските датове, черен дроб и пилешкото месо. Ако не си падате по животински продукти, може да пробвате с растителни, но съдържанието на селен в тях зависи изцяло от почвата, в която са отглеждани.

 

Витамин К

Този мастноразтворим витамин, който не се споменава често за разлика от витамините С, А и Е, всъщност е също толкова важен, колкото и тях. Тялото се нуждае от съвсем малки количества от него за да регулира някои от важните функции в организма като съсирването на кръвта и регулацията на калций. Оптималната дневна доза витамин К при мъжете е 120 микрограма, която може да си набавите от зеленолистни зеленчуци като спанак и броколи.

 

Холин

Холинът е водоразтворим хранителен елемент, без който клетките не могат да функционират нормално. Контролира образуването на холестерол и има благоприятно влияние върху черния дроб. Спомага за изпращането на мозъчни сигнали до мозъка, с които стимулра паметта. Дневната доза холин е от 1, 5 грама до няколко десетки грама при различни състояния и болести. Добри източници на холин са яйчните жълтъци, говеждото месо и шам фъстък.

 

Кобаламин

Кобаламинът е известен  още и като витамин B12, както и като „червения” витамин. Той участва в образуването и регенерирането на червените кръвни клетки, с което предотвратява появата на анемия. Изпълва с енергия тялото, поддържа здрава нервната система, спомага за оползотворяването на мазнините, въглехидратите и белтъчините, подобрява концентрацията, паметта и равновеситео. Препоръчителната дневна доза за върастни е 2,4 микрограма. Хранителните източници на кобаламин включват предимно животински продукти, месо, риба, птиче месо, яйца, млечни продукти.

 

Магнезий

Без този важен минерал организмът ни не може да произвежда енергия, мускулите не могат да си отпочиват, костите не са достатъчно здрави и над 300 ензимни реакции, които регулират функциите на организма се нарушават. Препоръчителната дневна доза за мъже е 350 милиграма, които може да приемете чрез бобови растения, ядки и пълнозърнести храни.
 

 

Свързани статии:

Внимателно с витамините!

Хронична умора, затлъстяване и слаба издръжливост – набавяте ли си холин?

5 храни богати на магнезий, които ще направят имунната ви система перфектна

 

Автор: ladyzone.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Защо наричат дюлята медена ябълка?

Защо наричат дюлята медена ябълка?

Следваща статия
Събуждайте се, сънливци

Събуждайте се, сънливци

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар