Блог

Проф. Николай Цанков: ходете с чехли, ако ходите на басейн, за да не пипнете гъбички

Проф. Николай Цанков: ходете с чехли, ако ходите на басейн, за да не пипнете гъбички

„Най-лесно можете да хванете гъбички на краката, ако ходите боси по мокрите пространства около басейна.“ – сподели проф. Николай Цанков, председател на Българското дерматологично дружество. Водещият специалист работи в столичната "Токуда".


 

Установено е, че на един квадратен метър от описаните хлъзгави зони се откриват между 1000 и 10 000 спори, водещи до гъбички. Затова е задължително в близост до басейна да се стъпва с джапанки или чехли (в някои страни тази санитарна мярка отдавна е въведена). Другата рискова площ е трамплинът, защото на него също стъпват най-различни хора (не става дума за състезателния, а за повдигнатите като трупчета повърхности).


 

Вероятността да хванете предаваните по полов път гъбички – т.нар. трихомонас вагиналис, край басейна е почти нищожна. "Но все пак я отбележете, за да не се стигне до раздели в някои семейства", пошегува се проф. Цанков. Често пациентите го питали дали вагиналните гъбички могат да живеят във водата. Според професора възможността е по-скоро теоретична, но все пак – да, това може да се случи за кратко време.


 

"Да не забравяме, че при хората, които вече страдат от гъбични заболявания в ингвиналните гънки, синтетичната материя на банските спомага за образуването на подходяща среда за развитие на болестта", допълни известният специалист. Пред в. "Труд" той посочи какво още застрашава здравето ни край басейна и как можем да избегнем рисковете.


 

Опасност носи също хлорираната вода в него. Тя причинява тежки обриви на хората с атопичен дерматит (става дума за суха кожа със склонност към инфекции). Една от редките болести на кожата е т.нар. уртикария аквагеника, която се получава именно от вода. При самото потапяне в нея може да се стигне до обриви. "По-често се среща студовата уртикария. Тя се наблюдава, ако водата в басейна е с температура около 16-17°, заболяването спада към т.нар. физикални уртикарии", обясни проф. Цанков.


 

А ако боядисани блондинки влязат в басейна, в който са разтворени дезинфектиращи препарати с хлор или има медни тръби, косата им може неприятно да се оцвети в зелено. Хлорът във водата причинява и конюнктивит - едно от най-често срещаните очни възпаления в практиката на офталмолога. Той включва група болести, засягащи най-външната обвивка на окото. Затова е толкова важно да се посещават басейни, в които се поставят правилното количество почистващи качествени препарати.


 

"Най-голямата опасност при излагане на слънце - било то край басейна, езерото, реката или морето, естествено, си остава изгарянето. За да се предпазите, трябва да ползвате защитен крем от 30-и фактор нагоре", категоричен бе проф. Цанков. Той препоръчва хората с чувствителна кожа да се мажат с фактор 50+ и напомни да не се подценяват и слънчевите алергии. Застигнатите от тях пациенти задължително трябва да потърсят лекар, преди да се отдадат на летния отдих. А ако решите да почивате в природата край езеро или язовир, бъдете нащрек за кърлежите. Опасността от тях там се дължи на факта, че много хора водят кучетата си да тичат из зелените площи, а четириногите се явяват преносители на паразита.


 

Още:

Медитация за начинаещи: 16 практични съвета за успокояване на ума

Внимание! Слънцезащитната козметика може да е опасна!

7 признака за липса на витамин D в тялото

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
wapheo.net
Предишна статия
Д-р Иван Йорданов: ангината има и през летните месеци

Д-р Иван Йорданов: ангина има и през летните месеци

Следваща статия
Пектинът атакува рака и бори килограмите

Пектинът атакува рака и бори килограмите

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар