Блог

Д-р Иван Йорданов: ангина има и през летните месеци

Д-р Иван Йорданов: ангината има и през летните месеци

Ангината, която се смята за есенно-зимна болест, започва все по-често да се проявява и през лятото. Причините са много – най-вече са свързани с пиенето през летния сезон на ледени напитки, както и излагането ни на студения въздух от климатика. За най-честите причини за появата на заболяването и начините за справяне с болката в гърлото ви представяме интервю пред в. 24 часа с д-р Иван Йорданов, завеждащ отделението по УНГ заболявания в МБАЛ „Софиямед".


 

Д-р Йорданов, обикновено се смята, че ангината е характерна за студените месеци. Статистиката показва обаче, че много пациенти страдат от заболяването и през лятото, на какво се дължи това?


 

Ангината, или острия тонзилит е заболяване на целия организъм с местна проява по сливиците. Това са така наречените „бели налепи". Проявата и честотата им през различните сезони зависи от епидемиологичната обстановка, но през последните години сме свидетели на резки климатични промени, които не бяха характерни в миналото, а това промени и протичането на много заболявания, включително и на ангините.


 

Най-честите причини за поява на заболяването през летните месеци е свързана с необходимостта ни от приемане на много течности, които най-често бързаме да изпием и не се съобразяваме с каква температура са те. Заради жегите излагането ни на студения въздух от климатика е още по-агресивно, отколкото през пролетта, а всичко това води до по-улеснен начин да простудим организма си и съответното възпаление да засегне най-слабото ни място. При голям процент от хората това слабо място са именно сливиците.


 

Кой са най-характерните симптоми на ангината и как да ги различим?


 

Най- характерният симптом е силната болка при преглъщане, повишената температура до 38 градуса, общата отпадналост и подуването на шията. Често пациентите изпитват и болка към ушите. Искам да обърна внимание, че ако след втория ден от появата на симптомите изпитате невъзможност да преглътнете собствената си слюнка или отварянето на устата е изключително затруднено, това е сигнал, че е настъпило усложнение, като поява на абсцес в гърлото и се налага лечение по спешност.


 

В такъв случай кога се налага сливиците да бъдат премахнати?


 

Сливиците се премахват при определени показания, който през последните години се стесниха значително. Прекарани седем гнойни ангини за една година, десет такива в две последователни години или девет в последните три години са признаци за хронично възпаление и е причина за отстраняването на сливиците. Важно е да се подчертае наличието на гнойни ангини, а не само преболедуване от така нареченото „червено", или болно гърло, което в повечето случаи е следствие на банални вирусни инфекции.


 

Повечето специалисти твърдят, че премахването на сливиците не трябва да се прави през летните месеци. Какво е Вашето мнение?


 

Това е изключително остаряло мнение. При съвременните техники за операции и модерните и комфортни условия за провеждането им, както и за протичането на следоперативния период подобно твърдение е неуместно. В болница „Софиямед" извършваме отстраняването на сливиците с най-модерните и безкръвни методи, което осигурява гарантирано бързо възстановяване и максимален комфорт за пациентите, особено при децата.


 

Кои са най-разпространените техники за премахване на сливици?


 

Масово разпространена техника е класическата – с железни инструменти и примки. Тази техника трябва да се владее от всеки опериращ. В съвременната УНГ практика и в отделението, което ръководя, извършваме премахването на сливиците по безкръвен метод с помощта на лазер, каутер или коблатор, които осигуряват по-малко болка на пациента след операцията, както и много по-кратък болничен престой.


 

И все пак, макар безкръвни, операциите по отстраняване на сливиците крият ли някакви рискове?


 

Рискове съществуват във всяка хирургична интервенция. С прилаганите съвременни методи обаче той се свежда до статистическия минимум, което е от изключително важно значение особено когато говорим за отстраняване на сливици при деца.

Поради зачестяването на острите хронични инфекции през пролетно-летния сезон на територията на „Софиямед" вече е разкрит консултативен УНГ кабинет, които ще работи освен през делничните дни и в събота от 9:00 до 14:00ч.!


 

Още:

Революционно лечение с океанска вода

Какво показва лицето за здравето ви според Аюрведа

7 натурални антибиотика

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://www.zdravedae.com/
Предишна статия
Д-р Антони Ненов: внимавайте за секс зарази, ако си падате по плажни флиртове

Д-р Антони Ненов: внимавайте за секс зарази, ако си падате по плажни флиртове

Следваща статия
Проф. Николай Цанков: ходете с чехли, ако ходите на басейн, за да не пипнете гъбички

Проф. Николай Цанков: ходете с чехли, ако ходите на басейн, за да не пипнете гъбички

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар