Блог

Д-р Антони Ненов: внимавайте за секс зарази, ако си падате по плажни флиртове

Д-р Антони Ненов: внимавайте за секс зарази, ако си падате по плажни флиртове

Лятото най-сетне дойде! Дали ще го изкараме у нас или на чуждоземно и топло място, все ще е зареждащо. Нали е почивка. Именно през нея обаче вършим неща, за които във всекидневието сами си поставяме бариери. Като да речем инцидентните и необезопасени полови контакти. "А последствията са задължително посещение при специалист и лечение", обобщи пред "Труд" д-р Антони Ненов. Той е акушер-гинеколог и е началник на гинекологичното отделение в столичната Втора АГ болница "Шейново".


 

Според практиката на д-р Ненов най-често срещаната сексуална инфекция е гъбичната. Тя протича със сърбеж, дискомфортно и обилно течение, със зачервяване на половите органи и често става хронична. Особено когато пациентките се самолекуват. Това в никакъв случай не трябва да се допуска, а просто да се отиде при лекар.


 

Второто по честота полово оплакване е бактериалната вагиноза. Съпроводена е с течение, което се появява заради липсата на нормална физиологична среда на влагалището. "Особено внимание през последните години обръщаме и на HPV (човешкия папилома вирус). Това е много опасна инфекция. Доказано е, че тя винаги съпътства рака на маточната шийка", посочи акушер-гинекологът. Сред въпросите, които най-вече му задават дамите, е как може да се сложи край на повтарящи се секс инфекции. "При нарушена среда на влагалището, когато липсват нормалните за средата лактобацили, много лесно е да се развият други микроорганизми. Тогава дори най-тривиалните от тях, които се срещат в тялото ни, могат да предизвикват инфекции и дискомфорт, т.е. възпаления", посочи д-р Ненов.


 

Когато се стигне до нарушаване на естествената среда на влагалището, например след прилагането на неподходящи хигиенни средства, заради хормонален дисбаланс, прием на контрацептиви, други лекарства или след всяка една инфекция и последвалото лечение, трябва да се възстанови естествената влагалищна среда. "Задължително в този случай е да се пристъпи към лечение на вагиналните инфекции и да се използват продукти, които въстановяват нормалната среда на влагалището", каза д-р Ненов.


 

Как се постига този ефект? "Със сигурност сте чували за вагинални глобули, капсули, интимни гелове, разтвори за промивки на влагалището, които съдържат млечно-кисели бактерии, но често те не се използват правилно или достатъчно продължително. Последната алтернатива са пробиотични тампони (така или иначе жените ги ползват по време на менструация). Те са не само хигиенни, но и носители на пробиотици, които въздействат благоприятно на влагалищната чистота", заяви д-р Ненов. Според него тези изделия са подходящи както след лечение на инфекции, така и за профилактика.


 

"Пробиотиците досега се приемаха през устата за баланс на чревната флора, а дамските пробиотици действат директно и локално. Така по естествен начин елиминират патогенните бактерии, които причиняват дискомфорт и инфекции, а и помагат срещу гъбички", завърши д-р Ненов.


 

Още:

6 начина по които сексът укрепва здравето ви

Как да повишим тестостерона по естествен начин

Заразна целувка

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
hellobeautiful.com
Предишна статия
Електронното здравеопазване ще глътне поне още 10 млн. лева

Електронното здравеопазване ще глътне поне още 10 млн. лева

Следваща статия
Д-р Иван Йорданов: ангината има и през летните месеци

Д-р Иван Йорданов: ангина има и през летните месеци

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар